Commotie in de Schildersbuurt (inclusief bewoner in badjas)

Vandaag werden de bewoners van de Schildersbuurt in Zaandam door twee zaken opgeschrikt: ten eerste werd er midden op het plantsoen van de Hobbemastraat onverwacht een keet van PWN geplaatst, ten tweede werden er in de Frans Halsstraat en in de Saenredamstraat bomen gekapt.

Dat laatste feit leverde een derde schrikmoment voor de gemeenschap op, want buurtbewoner Peter Goldstein besloot – gebukt onder een aanval van spit – luid protesterend, slechts gekleed in een badjas, op de bomenkappers af te rennen. Gelukkig droegen de werkmannen gehoorbeschermers, maar het beeld zal op hun netvlies staan gebrand.

Het protest van Goldstein bleek niet geheel ongegrond: de boom die voor de deur van zijn buren werd gekapt stond niet op de tekening.

Wat betreft de keet op het gras van het plantsoen (waarop 50% van de Orkaan-redactie ooit leerde voetballen), daarvoor is op 22 september van dit jaar een besluit gepubliceerd, de ‘opslag voor PWN-spullen en schaftwagen’ zou vanaf 5 oktober tot en met 30 april 2021 geplaatst worden. Dat is dus gebeurd ruim voordat de bezwaartermijn van zes weken voorbij is en zelfs bijna een week voordat de vergunning geldig is. Met de omwonenden zou worden gecommuniceerd. (Wij hebben Zaanstad om opheldering gevraagd.)

Saillant detail: er zou vanmiddag alsnog iemand langskomen, maar vooralsnog is dit niet gebeurd. En dan nog een saillant detail: wijkmanager Erik van Drunen ‘sprak’ via de firewall (in de vorm van de telefoniste) met de voorzitter van de bewonersvereniging, Erik Koopman. Via haar gaf hij aan dat hij de buurt niet te woord wilde staan.

Erik Koopman heeft dit als schofferend en merkwaardig ervaren:

‘De communicatie schoot te kort, het blonk op zijn zachtst gezegd niet uit in openheid. De tekeningen voor de bomenkap waren onduidelijk, de informatie over de keet ontbrak. Het vertrouwen in wat de gemeente doet wordt hiermee niet bepaald versterkt’

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Ik ben niet in badjas op ze afgerend, hoor! Dat heb ik ook niet gezegd. Wel dat ik de mannen van Meijns gehuld in mijn badjas via het luikje door mijn voordeur heb toegesproken. Nou ja…eigenlijk meer toegesnauwd…
  Het verhaal gaat waarschijnlijk nog wel een staartje krijgen, want niet alleen stond de bewuste boom niet op de tekening aangemerkt als te kappen, maar er lijkt ook helemaal geen vergunning voor te zijn verstrekt.
  De (twijfelachtige) reden voor kap van deze boom lijkt weer een verhaal op zich te zijn, maar misschien moet ik daar nog even niets over verklappen…
  Overigens zijn er wel mensen, w.o. boombeheerder Chris Winter, werkvoorbereider groen en water Nico Appleman en directievoerder Jim de Graaf langs geweest voor de bomenkwestie. Of er uiteindelijk nog iemand is komen opdagen voor de kwestie van het “bouwdepot” want daar heb ik me niet mee bemoeid.
  Wordt ongetwijfeld vervolgd!

  • De Orkaan

   We geven het toe: dat van die badjas vernamen we slechts uit één bron, maar we hebben geleerd dat je een goed verhaal nooit dood moet checken. Sterkte met je spit!

 • Jan Schoen

  Het lijkt erop dat het bij deze gemeente één grote kolere zooi is! Bomen rooien die niet gekapt mogen worden. Dat schijnt meer regel dan uitzondering te zijn. Afvalcontainers die geplaatst dreigen te worden op een volkomen verkeerde plek omdat de uitvoerder foute tekeningen heeft. Een wijkmanager die de vertegenwoordiger van de buurt niet te woord wil staan. Het najaar is goed begonnen!

  • Wendy Kind

   Eens. Als het nou een keertje per ongeluk gebeurde, maar er gaat wel erg veel mis en fout en de communicatie is elke keer belabberd.

   • Erik Koopman

    Als het niet zo treurig was zou ik het ronduit lachwekkend noemen. In Duitsland zijn gemeenten inmiddels verplicht om voor elke gekapte boom twee terug te plaatsen. In Zaanstad lijkt mij zoiets vooralsnog een utopie. Je mag al blij zijn wanneer je een halve terugkrijgt..

 • Alex Lam

  Ook nieuws, er is ook nog een boom gekapt wat geheel volgens de plannen verliep en zelfs was aangekondigd. Wie het niet gelooft, ik stuur graag een mail met foto. Prachtig artikel trouwens!

 • Kiki Steegeling

  De gemeente Zaanstad is Nederlands kampioen nutteloos bomen kappen !

 • Peter Schaap

  Ochtendjas noemen we dat hier in Zuid.
  Badjas hoort bij de proleten.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *