Na 2,5 jaar toch bomenkap Leeghwaterweg

Het was een omstreden besluit in augustus 2020: de kapvergunning voor 44 bomen langs de Leeghwaterweg in Zaandam (tussen Zaanse Schans en Zaans Museum). De bomen waren ‘dood of ziek’ of in ieder geval was er sprake van een ‘verminderde boomvitaliteit’ of minstens zou er toch wel eens een tak op een auto kunnen vallen.

De vergunning was niet alleen omstreden maar leek ook niet helemaal te kloppen. Er werd een motie ingediend om dat in de toekomst te verkopen en wethouder Gerard Slegers stuurde een uitgebreide brief aan de raad waarbij hij toezegde lering uit de zaak te trekken.

Uit antwoorden op vragen van de Partij voor de Dieren bleek dat Zaanstad het toch vooral als een zaak van de provincie zag. Zaanstad verwachte dat de “provincie Noord-Holland de kapaanvraag voor een aantal grote bomen aan de Leeghwaterweg ter hoogte van de Zaanse Schans, naar aanleiding van de ingediende bezwaren, zal aanvullen met een betere motivering, waarna aan de gemeente Zaanstad wordt gevraagd om een besluit in heroverweging te nemen.”

Begin 2022 werd duidelijk dat Zaanstad de afgegeven vergunning niet in ging trekken. De bomen zouden gevaar voor het verkeer kunnen opleveren (vallende takken). Dat ze ‘beeldbepalend’ waren was jammer maar helaas. Vandaag werd er gekapt.

Lees hier meer over de bomenkap aan de Leeghwaterweg.

De kap in volle gang.
Deel dit artikel:

11 reacties

 • A.S. de Vries

  Ja, dat is allemaal jammer en vervelend. Maar als er door (harde) wind wel een tak af waait of een hele boom omgaat, wat dan? Er kan een heftig ongeluk ontstaan met doden en/of gewonden.

 • Helemaal mee eens! Tevens een nog engere weg geworden zo langs het water zonder de bomen in de berm!

 • Joke Konijn

  Wat een trieste actie! Deze bomen waren beeldbepalend en wij hebben bomen hard nodig, wat een enorm verlies. Hoop dat er snel nieuwe bomen worden gepland

 • Adriaan Bosboom

  Bomen weg. Eeuwig zonde!
  Is er ooit wel eens een tak op een auto gevallen? Dood of ziek waren ze ook niet. Ik zal ze missen!

 • Matthies Wytema

  Vele dank aan deze mooie bomen, Bomen en deze bomen zijn waardevol voor flora en fauna vogels en vleermuizen en insecten en windvangers beschermen de Zaanse Schans tegen wind en verdampen veel water ook geven ze houwvast met hun wortels aan de Leegwaterweg-dijk, dus houden de dijk bijeen ik hoop dat er gauw weer nieuwe bomen worden aangeplant op de zelfde plek.

 • Jaap Meeuwsen

  Tja, met een storm kan er weleens een tak door de lucht vliegen maar is dat dan gelijk ook onveilig ?
  Schande dit maar je wint het nooit van ze hoor.
  Denk dat het belabberde onderhoud van de bestrating in een groot deel van Zaanstad een stuk meer gevaar oplevert dan die anderhalve tak die af en toe over de weg vliegt.

 • Dré Prijs

  Wat een waanzin! Ik heb 17 jaar op Haaldersbroek gewoond. In die 17 jaar is er geen tak op een boom gevallen. Auto’s tegen bomen dat wel, maar dat kwam dan vaak door overmatig drankgebruik.
  Wanneer waren er ook weer verkiezingen?

 • Linda Stellaart

  Wat een ondoordachte arrogante beslissing weer van gemeente “Waanstad”.
  Prachtige bomen, 44 stuks, stonden er al vele, vele jaren, in een klap weg….
  Wat een trieste aanblik was dat…..
  Bomen zijn de longen van moeder aarde, wanneer gaan we dat nu eindelijk eens inzien.
  Zucht.

 • Peter den Herder

  Geboren op Leeghwaterweg 9. Toen stond de Kraai er nog niet en was het SM College nog in originele kleine staat. Een huisje op het schoolplein en…… de prachtige statige vertrouwde bomen. Ze waren er altijd. Je kon ze altijd horen in de wind. Ik zal ze missen. En…. Waanzin dat ze weg moesten!! Triest.

 • Mariette van Rij

  Welke partijen hebben dit goedgekeurd?

 • M. S. Wytema

  Mischien tip voor toekomstige soortgelijke situatie is, : om vanuit een stichting een juridische acute schorsing van kapvergunning te eisen. Tot dat nader onafhankelijk second upinion onderzoek is gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *