Mysterie opgelost! Dit wordt er gebouwd aan de Leeghwaterweg!

‘Help! Wat wordt er gebouwd aan de Leeghwaterweg?’ kopten we half juni. Met regelmaat wordt ons gevraagd wat er gebouwd wordt naast de Burger King in De Kalverpolder. En we besloten op onderzoek uit te gaan. Dat bleek nog niet zo makkelijk. 

We werden van het kastje naar de muur gestuurd en kregen daarbij antwoorden die niet konden kloppen of elkaar tegenspraken. Gemeente Wormerland had het over de bouw van een Trafohuis door Liander, maar Liander ontkende dat. (Onder)aannemer MVOI zei aan stadsverwarming te bouwen, maar dat leek niet logisch op die plek. 

Ook lezers dachten mee. Zij opperden ‘Een nieuwe garage en oplaadplek voor de elektrische EBS-bussen?’ Stiekem toch een hotel’, ‘een datacentrum’. Maar nee, niets van dat alles. 

Omdat het bleef knagen belden we ook nog maar even met het Hoogheemraadschap. Daar doken ze erin! Met resultaat! Er bleek een vergunning aangevraagd te zijn voor een tijdelijk brug door de Gasunie!

Gasunie is hoofdaannemer. 

We belden de Gasunie en een behulpzame woordvoerster zocht het voor ons uit:

‘Aannemer MVOI is daar voor Gasunie al enkele weken bezig om een bestaand (zogenaamd) schema te vervangen. In een schema kunnen we gasstromen regelen. Deze liggen onder de grond en zijn in dit geval aan vervanging toe.’ 

Daarmee kunnen we ook stoppen met speculeren over datacenters en/of hotels want: 

‘Daar waar een schema ligt, kan niet (erboven op) een ander gebouw worden neergezet. Dit moet altijd vrij blijven. Wat je aan de oppervlakte ziet, zijn een paar straatpotten (vergelijk: putdeksels). Het betreft best een groot schema. Gasunie heeft daarom een noodbrug en een noodleiding aangelegd. Ook is het fietspad tijdelijk omgelegd.’

Een eervolle vermelding verdient Orkaanlezer Dick Rombout. Hij kwam het dichtst in de buurt met zijn suggestie: ‘Het zal toch wel iets te maken hebben met de aanleg van gasleidingen conform vermeld in de omgevingsvergunning voor een tijdelijke uitrit.’ schreef hij onder het eerste bericht.

Aanpassen en vervangen afsluiterschema’s

Gasunie leverde ook nog een fijne toelichting bij dit toch wel technische verhaal: 

Op regelmatige afstanden in de gastransportleidingen bevinden zich afsluiterschema’s (ondergrondse clusters van afsluiters). Op deze schema’s kunnen gasstromen worden onderbroken of verlegd. De schema’s worden soms aangepast of vervangen. Er worden voorzieningen getroffen om het gastransport langs andere wegen in stand te houden, waar nodig worden restanten gas afgeblazen, het oude schema wordt verwijderd en het nieuwe wordt geplaatst en aangesloten op het gastransportnet. Tijdens de uitvoering gaat het gastransport gewoon door. Daarvoor zullen tijdelijke voorzieningen worden getroffen.

Door Merel Kan. Bronnen: Wormerland, Hoogheemraadschap, Gasunie, Liander, Omgevingsvergunning, eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s De Orkaan.

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *