Help! Wat wordt er gebouwd aan de Leeghwaterweg?

Onderzoeksjournalisten van lik m’n vestje zijn we. Het zal allemaal best, maar het is hier te warm voor. En we worden van (elektriciteit)kastje naar de muur gestuurd. Mensen die het kunnen weten spreken elkaar tegen. 

Met regelmaat wordt ons gevraagd wat er gebouwd wordt naast de Burger King in De Kalverpolder. 

In 2014 (het jaar dat De Orkaan digitaal werd geboren!), schreven we over de plannen voor twee hotels in Wormerland. Hotel Kalverhoek van Jan Hein Bakker, was gepland op Sportpark De Kalverhoek, en Hotel Wormerland zou naast de Burger King komen. Laat dat laatste nou zo’n beetje de plek zijn waar nu zo driest gebouwd wordt.

UPDATE: mysterie opgelost!

We besloten zelf te gaan kijken, maar werden niet wijzer. Ja, er is een ‘bouwbrug’ geplaatst. Er is een op- of afrit gemaakt voor de bouwers, er staat een bouwkeet, er zijn flinke machines die bouwachtige dingetjes doen… het ziet er serieus uit. Een meneer met stoere bouwlaarzen (beetje hip zelfs!) wilde niet vertellen wat er gebouwd wordt. Voorlichting mochten we bellen, maar voorlichting van wie? Daar kregen we geen antwoord op. 

Op de keet lezen we MVOI. Dat is een mooie start voor ons onderzoek. ‘Stadsverwarming’ zegt de MVOI-dame die we aan de telefoon krijgen.

We zijn blij met een antwoord, maar denken dan toch dat we dat beter kunnen checken. We bellen met Gemeente Wormerland. Daar krijgen we een ander antwoord: er wordt een ‘Trafohuis’ gebouwd door Liander.

We moeten het even opzoeken maar zo’n ‘Trafohuis’ is een elektriciteitshuis of transformatorstation. Dat vinden we best gek. Liander zelf stelt dat een huisje zo’n 200 woningen van stroom kan voorzien. En dat ze geplaatst worden op een plek waar ‘de kabels die van het elektriciteitshuisje naar de woning moeten zo kort mogelijk zijn.’ Aan de Leeghwaterweg ontdekken we weinig woningen op korte afstand van de bouwplaats (ongeveer ‘0’ naar boven afgerond).

We bellen met Liander. Daar laat de woordvoerder weten dat het gaat om ‘de verzwaring van de aansluiting van de daar gevestigde ondernemer’. Burger King? Vragen wij ons af. En dan volgt er nog een raadselachtige passage: 

‘De werkzaamheden staan pas voor 2024 gepland. Er komt dus geen trafohuisje en de congestie in het gebied wordt ook niet opgelost hiermee. Het betreft dus alleen een verzwaring op aanvraag van de ondernemer.’

Er wordt dus iets gebouwd (best groot), maar de werkzaamheden staan pas in 2024 gepland en Wormerland zegt dat het om een ‘Trafohuis’ gaat, Liander zegt van niet, en MVOI bouwt aan stadsverwarming. 

We zijn nu zelf even oververhit. Het antwoord komt vast. Ergens. Ooit. (Die meneer met stoere bouwlaarzen weet vast wat ze er bouwen).

Door Merel Kan, foto’s: De Orkaan, bronnen: bouwers, Wormerland, Liander, MVOI, eerder nieuws op De Orkaan.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • hans van rheenen

  Een bouwplaatsbord is op iedere bouwplaats te vinden.

  Vreemd, dat daar op deze plek niet aan wordt voldaan.

 • Kees Huyser

  Misschien komt hier de nieuwe garage en oplaadplek voor de electrische EBS bussen?

  https://www.spie.com/en/news/spie-installs-charging-infrastructure-more-200-electric-buses-around-amsterdam

  • D. de Jong

   Één stalling komt in Purmerend en de andere aan de Sluispolderweg in Zaandam.
   Daar heeft in mijn optiek deze locatie niets mee te maken.

 • Gorter Corine

  Wat ontzettend raar dat er zo geheimzinnig over wordt gedaan.

  • Niek A.F. Grandiek

   Hier MOET de gemeente toch openheid over geven? Die hebben toch niets te verbergen? Waarom dan die onduidelijkheid?

 • Weet je wat ze op de plaats bouwen waar geen hotel komt? Stiekem toch een hotel.

 • Kees Hamster

  Er komt een trafo station om in 2025 Zaanstad noord op aan te sluiten..

  vraag me niet waarom ik het weet, daar kan ik geen uitspraak over doen.

  https://www.liander.nl/sites/default/files/Overzicht%20knelpunten%20-%20Noord-Holland%20-%20Regio%20Zaanstreek-Waterland%20en%20IJmond.pdf

 • Niek A.F. Grandiek

  Hoor ik zojuist dat Hugo de Jonge heeft besloten om daar een datacentrum neer te zetten. Dat is toch zo’n digitale centrale die bakken met energie vreet? Ja toch? En ik heb niet de indruk dat ernaast gelijk een zonnepanelenveldje komt om die handel te voorzien van groene energie. Dus die gaat zijn energie wegslepen bij de kolengestookte energiecentrale aan de overkant van het Noordzeekanaal. En die CO2 uitstoot dan? Daar maakt het kabinet zich toch zorgen om? Toch?
  Maar uh, wordt dat datacentrum wel gebruikt voor de nederlandse markt of gaat die een andere nationaliteit voorzien van digi-info? En wij maar kolen stoken ? Trouwens, waarom doet onze gemeentelijke overheid daar nou niet duidelijk over? Ze zijn er toch voor ons….toch?

 • Chris Swartsenburg

  is het Zaanstad of Wormerland?
  weten we waar we wezen moeten met vragen.

 • Dick Rombout

  Het zal toch wel iets te maken hebben met de aanleg van gasleidingen conform vermeld in de omgevingsvergunning voor een tijdelijke uitrit. Iets bouwen zonder de omgeving in te lichten kan niet meer in Nederland. Dus als er wat gebeurt, een schop in de grond, kan dat niet meer geheimzinnig zijn voor de buitenwereld en het te bouwen object wordt ter inzage gelegd..

  Onderstaande staat in de vergunning aanvrage Wormerland voor een tijdelijke uitrit

  Verlenging beslistermijn besluit omgevingsvergunning:Leeghwaterweg (N515) Wijdewormer, tijdelijk uitrit aanleggen ivm aanleg gasleidingen
  Vergunnings type: bouwvergunning

  De bekendmaking Verlenging beslistermijn besluit omgevingsvergunning:Leeghwaterweg (N515) Wijdewormer, tijdelijk uitrit aanleggen ivm aanleg gasleidingen is gedaan door overheidsinstantie Wormerland, met omschrijving: Verlenging beslistermijn besluit omgevingsvergunning:Leeghwaterweg (N515) Wijdewormer, tijdelijk uitrit aanleggen ivm aanleg gasleidingen

  Check onze specifieke rapporten over deze locatie of lees onze blogs over wonen, kopen en verkopen.

  Dagelijks vertrouwen 10.000 consumenten en professionals op Planviewer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *