In Rooswijk (Zaandijk) wordt het stroomnet versterkt door Liander. Er worden negen nieuwe elektriciteitshuisjes gebouwd terwijl twee bestaande huisjes vernieuwd worden. Ook worden er meer kabels gelegd en worden bestaande kabels vervangen.

Het werk gebeurt in het kader van de nieuwe ‘buurtaanpak’ van Liander die in het hele land wordt doorgevoerd.

Steeds meer huizen krijgen zonnepanelen, er verschijnen overal laadpalen voor elektrische auto’s, woningen worden uitgerust met warmtepompen (en we krijgen ondanks alle duurzame voornemens steeds meer apparaten). Bovendien komen er in Rooswijk woningen bij. Stroomleverancier Liander:

“Dat vraagt veel van het stroomnet. Er ontstaan files op het net: dan schakelen de zonnepanelen af of knippert het licht. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen, daarom hebben we een nieuwe werkwijze: de buurtaanpak. Dit betekent dat we in een hele buurt in één keer het stroomnet versterken.”

Rooswijk wordt verdeeld in vier delen die achter elkaar worden aangepakt waardoor de buurt bereikbaar blijft. Aannemer Stam & Co voert deze werkzaamheden uit. Liander begint half februari 2024 met het werk. Ze verwachten in de zomer van 2025 klaar te zijn in Rooswijk.

Onder de deelgebieden, op de website (link onder) is de planning te zien.

Door Piet Bakker. Bron: website Liander. Tip van Michel Schermer. Foto en kaartje van website Liander.