Honden-uitrenveldje, natuurspeeltuin, pumptrack, skatepark, natuur-pluktuin, muziekkoepel, heemtuin, volkstuin, stadspark, jeu de boules-baan, amfitheater, Tiny house, koffiezaak, hospice, kinderopvang, buurthuis, schooltuin, weekmarkt, meditatie- en yogaplek, bibliotheek, haventje…

Wij telden zo’n 20 suggesties voor het stukje grond tussen kinderboerderij Rooswijk en de muziekschool van ZFC aan de dr. J.J. van der Horststraat in Zaandijk. Ingebracht door buurtbewoners.

Maar wijkmanager Marco Schoone benadrukt in zijn verslag van de bewonersavond dat er geen concrete plannen zijn voor het stukje grond dat vroeger bij de kinderboerderij hoorde. Die gebruikt het al jaren niet meer, maar wil er nu ook formeel vanaf. Zaanstad is eigenaar van de grond en heeft de buurt om ideeën gevraagd.

Buurtbewoners gaven aan wat ze wilden, maar ook wat ze niet wilden: geen uitbreiding van volkstuinen en ook geen activiteiten alleen gericht op jongeren. Ook moest het terrein met een hek kunnen worden afgesloten en moest het in het licht blijven. Er werd gepleit voor vaste openingstijden, camera’s en hufterproof materiaal.

Die waren er dus in overvloed. Maar er is dus nog niks beslist, het is een ‘ideeënproces’ aldus de wijkmanager, die wel een samenvatting gaf:

“een rustige, veilige en vooral groene plek waar men kleinschalige culturele-, educatieve- en beweegactiviteiten kan doen voor jong en oud. Een plek waar je eventueel ook wat kan consumeren.”

Donderdag 18 april worden de voorkeuren uitgewerkt op haalbaarheid.

Het plekje in 2009

Door Piet Bakker. Bron: verslag van bewonersavond, foto’s: Google Streetview (boven 2022, onder 2009 – de container van Bouwes staat er minstens al sinds 2016).