Zondag 6 september gaat in Oostzaan de film over het verzetsmonument in première.

Pianist Cor Bakker is van ruim na 1945 en hij is niet geboren in Oostzaan. Toch kent hij de verhalen uit die tijd uit het dorp.

Zijn opa en oma leefden in Oostzaan waarin opeenvolgend drie NSB-burgemeesters het tijdens de oorlog voor het zeggen hadden. Een dorp waarin iedereen elkaar kende en de muren oren hadden.

Toch besloten opa Dirk en oma Neeltje Bakker dat de Joodse baby Margot Streim bij hen een veilig thuis moest krijgen. Voor hen betekende dat juist, dat zij hun veiligheid op moesten geven. De vader van Cor maakte dit mee als tiener, en hij schreef het later op.

Monumenten Spreken gebruikt deze herinneringen voor de documentaire over het verzetsmonument in Oostzaan. Cor Bakker (foto onder tijdens de opnames) was bereid zijn vaders teksten in te lezen. De woorden maken indruk:

“Mijn moeder vertelde de burgemeester dat ze het kindje wel wilde houden.
De reactie van de burgemeester was: ‘Het hangt ervan af hoe het kindje eruit ziet.
Als het een Jodenkindje lijkt, verzuip ik het eigenhandig.”

 

cor bakker

Hier alvast een voorproefje uit de film, met de stem van Cor Bakker.

In de film komen verder diverse ooggetuigen aan het woord die in Oostzaan de oorlog hebben meegemaakt.

getuigen 2

Hieronder het monument in Oostzaan.

17 Beerling Vonk de Jong copy

De middag begint om 14:00 uur (inloop vanaf 13:45 uur) en wordt georganiseerd door Oudheidkamer Oostzaan in de Grote zaal van de KunstGreep. Ook de film over Hannie Schaft, die Monumenten Spreken eerder maakte wordt getoond.