Het kabinet heeft na overleg met het RIVM, de Federatie van Medisch Specialisten (FMS) en onderwijs-organisaties besloten dat vanaf maandag ook alle scholen voor basis- en voortgezet onderwijs dicht gaan. De maatregel geldt ook voor kinderopvang.

Alle horeca-zaken en sportclubs moeten vandaag vanaf 18.00 uur dicht om de kansen op besmetting met het coronavirus te beperken. De nieuwe maatregelen duren t/m maandag 6 april.

In Nederland zijn tot dusver 24 mensen (stand 16 maart) aan het virus overleden aldus het RVIM.

Evenementen waar meer dan 100 mensen bij elkaar komen mogen niet doorgaan vanwege de kans op besmetting. Het kabinet roept op thuis te werken als het kan.

Scholen en horeca gaat dicht t/m maandag 6 april. Voor ouders met vitale beroepen (zorg, hulpdiensten) wordt opvang geregeld.

Bij milde (verkoudheids-) klachten zoals niezen, keelpijn, hoesten of maximaal 38 graden: thuis uitzieken en beperk sociale contacten. Bel de huisarts als klachten verergeren. (website GGD)

Dicht in de Zaanstreek

In de bussen van Connexxion mag niet meer bij de bestuurder worden ingestapt, het Fietsenpakhuis is gesloten. Mensen die hun fiets daar hebben staan en willen ophalen, kunnen bellen met (0299) 469 369.

De kerkdiensten in de Noorderkerk Zaandam zijn alleen online te volgen. Er zijn ook geen evenementen in de kerk. In de Sultan Ahmet moskee en de Essalam moskee in Zaandam wordt geen vrijdaggebed gehouden.

Bij Burgerzaken in Wormerland kan je tot nader order uitsluitend op afspraak terecht. In Zaanstad was dat al het geval (en had niks met corona te maken).

Cultuur

Het Zaantheater heeft alle voorstellingen voorlopig afgelast. Dat geldt ook voor De KunstGreep in Oostzaan, de Kaasfabriek in Wormer, Cultureel centrum De Bullekerk en de Zuidervermaning in Westzaan.

In De Groote Weiver in Wormerveer zijn in maart geen optredens en voorstellingen meer . Podium De Flux heeft alle concerten afgelast en de meeste verplaatst naar later. Dat geldt ook voor de concerten bij De Flux aan de Westzijde (de muziekschool blijft open). Concerten in de Jisper Kerk en Markenbinnen zijn afgelast.

Het Zaans Museum en het Honig Breethuis zijn gesloten. Op de Zaanse Schans zijn alle molens gesloten. In Zaans Groen en Het Weefhuis zijn tot eind van de maand geen exposities. Het MonetAtelier in de Westzijde is dicht.

De Pathé bioscoop en Filmtheater De Fabriek zijn dicht.

Buurtcentrum De Vuister in Koog a/d Zaan en De Lorzie in Wormerveer gaan tot 31 maart dicht, hetzelfde geldt waarschijnlijk voor meer buurtcentra.

De evenementen van DansHotspot Van Kooten in Wormerveer en Zaandam gaan niet door, ook de danslessen zijn afgelast.

Het Zaans Natuur en Milieucentrum aan de Thijssestraat in Zaandam is dicht, de evenementen voor maart zijn afgelast, de Heemtuin blijft open.

Sport

De KNVB heeft alle voetbalwedstrijden deze maand afgelast. Ook wordt er niet gespeeld in de volleybal-competitie en dat geldt ook voor waterpolo, zwemmen, hockey en tennis. De Korfbalbond heeft alle wedstrijden tot 31 maart afgelast. Kantines zijn ook dicht en trainingen zijn vrijwel overal afgelast.

De Crommenije, De Slag en Zaangolf: lessen Aqua Vitaal, Aqua Therapie, Aqua Fit, Aqua Pilates komen tot en met 31 maart te vervallen. Zwemlessen voor kinderen in deze zwembaden komen te vervallen. Afzwemmen wordt afgelast tot en met 31 maart. Vrijzwemmen en discozwemmen in zwembad Zaangolf komt in de weekeinden te vervallen.

Lees ook: Hamsteren (filmpje), Hamming (podcast en filmpje).