Corona eist eerste Zaanse slachtoffer

Een 80-jarige man uit Zaanstad is zaterdag 21 maart overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Burgemeester Jan Hamming meldt het sterfgeval op de website van Zaanstad: “Het is helaas gebeurd: corona heeft zijn eerste Zaanse slachtoffer geëist.”

Hamming laat zijn medeleven uitgaan naar de naasten van overledene:

“Het moet zwaar zijn voor vrienden en familie om met dit verdriet om te gaan. Ik wens ze, namens de gehele gemeenschap, veel sterkte. Laten we, als is het figuurlijk, om hen heen gaan staan en ze extra steun bieden in deze moeilijke tijd.”

Volgens het Noordhollands Dagblad was de man opgenomen in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

In het ZMC was vrijdag een vijfde patiënt het het coronavirus opgenomen. Volgens het RIVM was het aantal besmettingen in de Zaanstreek 13 (stand 21 maart, 14.00 uur): 9 daarvan in Zaanstad, 3 in Oostzaan en één in Wormerland.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • B.Langius

  Het rare vindt ik dat er gesproken wordt van 12 besmettingen in Zaanstad,.
  Mijn vrouw is afgelopen maandag terug gekomen uit Flachau Oostenrijk waar zij samen met 8 vriendinnen geskied heeft.
  Bij terugkomst hadden van de 8 vrouwen 6 stuks griep verschijnselen., mijn vrouw ook. 2 dagen later lag ook ik met koorts op bed. In mijn directe omgeving ken ik zeker 12 mensen met heftige griepklachten die volgens alle huisartsen wijzen op Corona, dus hoezo maar 12 gevallen. Wanneer ze de mensen niet testen die ziek zijn kun je dat nooit weten en ligt het aantal waarschijnlijk vele malen hoger .

  • De Orkaan

   U heeft gelijk. Het RVIM spreekt over ‘patiënten’, waarmee ze ‘positief geteste mensen’ bedoelen.

   Ze schrijven ook op hu website: “het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.”

  • Eelco Aartsen

   “Er is genoeg reden om aan te nemen dat het aantal bevestigde gevallen lager ligt dan het daadwerkelijke aantal gevallen. Zo hoef je in Nederland met milde klachten de huisarts niet eens te bellen. Sommige mensen die besmet zijn hebben nauwelijks klachten. Maar ook bij ernstigere klachten word je niet standaard getest, om zo genoeg middelen en aandacht te hebben voor de kwetsbaarste gevallen.”

   bron: https://decorrespondent.nl/10631/de-pandemie-ontcijferd-waar-je-op-moet-letten-als-je-coronacijfers-voorbij-ziet-komen/3519827389793-416a5cd9

 • Peter Blokker

  waarom moet toch iedere keer het aantal doden gemeld we=orden, is dat om de mens banger te maken? ik zie het nut hier anders niet van in, het is net of het een wedstrijd is, van kijk wij hebben er ook 1, belachelijk stoppen met het iedere uur vermelden van het aantal doden.

  • De Orkaan

   Iedere keer het aantal doden? Heb je het wel gelezen? Het gaat over één sterfgeval (en dat zouden we niet moeten publiceren?). Ieder uur? Fantasie!

  • Berry van Halderen

   Het aantal besmettingen is om al eerder genoemde redenen niet goed te meten. Het aantal mensen dat overleden is door het virus wel. Daarmee is het een graadmeter voor de huidige groei van het virus. Het is de verwachting dat het nog een tijdje min of meer exponentieel groeit om daarna te gaan afvlakken. Als we dat duidelijk zien gebeuren dan kan langzaam gedacht worden aan het vieren van de teugels.
   Het is dus een relevant cijfer, of de media het allemaal zo gebruiken is een tweede, maar tot nu toe zie ik meer en meer vermeld worden wat de gezondheid status was van de overledenen en ernstig zieken, wat ook relevant is.

 • Jaap Meeuwsen

  Dat is het nadeel hoe rivm de gegevens naar buiten brengt.
  Wordt 1 x per dag aangepast, dat is prima.
  Alleen het aantal besmettingen en doden wordt vermeld, onder hen het aantal mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen ( of opgenomen zijn geweest ).
  Ja, dan weet je dus ook niks. Neem toch aan wanneer je opgenomen wordt dat dit geregistreerd wordt zo ook bij genezing en ontslag uit het ziekenhuis ?
  Wanneer ze ook het aantal ic opnames ( is toch geregistreerd ? ) en genezingen zouden vermelden zou dat een behoorlijk stuk angst wegnemen.
  Alleen het aantal besmettingen vermelden zonder degenen die hersteld zijn heeft weinig zin,geeft een vertekend beeld.
  En ja, natuurlijk zijn er veel meer besmettingen, bij milde klachten hoef je je niet te melden.

 • Jaap Meeuwsen

  Wens vanzelfsprekend de nabestaanden alle sterkte in deze zware tijd.

 • Jaap Meeuwsen

  Om nog even op mijn vorige bericht terug te komen, ik vrees dat de rivm hun administratie niet echt op orde heeft.
  Ze hebben door de manier waarop er getest wordt ( of eigenlijk niet getest wordt ) denk ik nu al geen idee meer hoeveel besmettingen er werkelijk zijn.
  Toch nu al een heel ander verhaal als tijdens de eerste persconferenties een paar weken geleden.
  Op de site van het rivm is al een tijdje sprake van de site infectieradar.nl er zouden ” wat ” technische problemen zijn. Voor zover ik kan nagaan is ie helemaal nog niet online geweest.
  Een heel goed initiatief denk ik maar dit doet toch wel erg amateuristisch aan.
  Vrees dat het helemaal uit de hand gaat lopen wanneer het inderdaad zo zal zijn dat half Nederland besmet gaat worden zoals de deskundigen zeggen.
  Laten we maar hopen dat het zover niet komt en dit virus net als iedere griep, hetgeen ook het geval was bij die vreselijke Spaanse griep, op mysterieuze wijze ineens verdwenen zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *