Coronaproof fouilleren levert 7 messen en vuurwerk op

Bij een fouilleeractie in bij station Zaandam en in winkelcentrum het Rozenhof zijn gister 3 messen en 4 Stanley-messen aangetroffen (foto onder). Ook werd illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Het preventief fouilleren vond deze keer ‘coronaproof’ plaats met een mobiel detectiepoortje en een handdetector.

Het was de eerste grote actie sinds de jaarwisseling van 2019/2020. In 2020 is er niet preventief gefouilleerd. Zaanstad mag preventief blijven fouilleren in het centrumgebied van Zaandam (inclusief Russische buurt) en Poelenburg t/m 1 juli 2021.

Zaanstad stelt dat de ‘wapenproblematiek’ aangepakt kan worden door fouilleeracties met respect voor de huidige coronaregels op een ‘innovatieve en veilige manier’:

“Op straat wordt een mobiel detectiepoortje opgebouwd. Mensen krijgen dan de mogelijkheid om hun zakken te legen en door het poortje te lopen. Als het poortje niet afgaat, hoeft er niet gefouilleerd te worden. Als het poortje wel afgaat, dan gebruikt de politie eerst een handdetector om te bekijken waar het metalen voorwerp zich bevindt. Pas daarna wordt er eventueel gefouilleerd.

Zaanstad stelt dat in de komende periode er vaker op deze manier preventief gefouilleerd zal worden. Gemeente en politie zijn enthousiast over deze methode:

“We komen minder in de persoonlijke ruimte van mensen. Mogelijk wordt deze werkwijze daarom voortgezet na corona.”

Zaanstad geeft aan dat dit beleid gevoerd wordt “omdat er zich de afgelopen jaren meerdere ernstige geweldsincidenten in de openbare ruimte hebben voorgedaan.” Sinds de laatste fouilleeracties is er echter geen evaluatierapport uitgebracht, zodat er geen zicht is op de ontwikkeling van misdrijven waarbij wapens een rol spelen.

Foto’s fouilleren: Gemeente Zaanstad (Pascal Fielmich)
Deel dit artikel:

7 reacties op Coronaproof fouilleren levert 7 messen en vuurwerk op

 1. Ton Lameijer schreef:

  Prima aktie! Er komt ongetwijfelt wel weer commentaar op, maar waarom zou je met een mes op zak moeten lopen? Aard (appels) schillen doe je toch thuis? Hoewel dat met een stanleymes best een uitdaging is !

 2. Jos Kerkhoven schreef:

  En dan die linkse partijen maar roepen in de raad ‘ wij zijn uitdrukkelijk tegen preventief fouilleren omdat dit geen misdrijven voorkomt, en ten koste gaat van de privacy van burgers.’

  • Menno de Haas schreef:

   Iets meer nuance kan geen kwaad. Ik stel voor dat je het rapport uit de UK via deze link eens doorleest. En dan hebben we een keer een goed gesprek over het aanpakken van de onderliggende oorzaken ipv de symptoombestrijding. https://www.crimeandjustice.org.uk/publications/young-people-violence-and-knives-revisiting-evidence-and-policy-discussions

  • Erik Esteie schreef:

   Stoer hoor, roepen dat links dit en links dat.

   Ik heb elke dag een een stanly mes in mijn rechterbroekzak + een eding stift, als ik uit mijn werk kom. Ben ik nu een linkse crimineel?

   Ik heb niks te verbergen en je blijft met je “poten” van mij af, en nee, ik wil niet door wat voor mobiele preventieve, corona veilige, dwangbuis als ik uit mijn werk kom!

   Het is een veel te zwaar middel en een gigantische inbreuk op mijn prive leven mocht ik aangehouden worden en mee moeten doen in deze onzin…

   • E. Renkema schreef:

    Als je in een trein zou zitten waar geschoten wordt en de kogel(s) om je oren vliegen praat je dan nog over “poten van mij af” en dat het een gigantische inbreuk op je privé leven is?

 3. Bert Versteeg schreef:

  Het is zelfs zo dat iemand die in de bouw werkt en in zijn auto divers gereedschap heeft liggen dit mag vervoeren van werk naar huis en het dan uit z`n auto moet halen als hij daarna z`n auto voor privé doeleinden gaat gebruiken.
  Ook mag je geen gereedschap binnen handbereik hebben als je rijd, het moet opgeborgen worden in de laadruimte of kofferbak van de auto.

 4. Siem van Westen schreef:

  Ja maar….. lijkt de standaard reactie op elke maatregel die probeert een probleem aan te pakken.
  Ja maar … als een jonge linoleum-legger tijdens het stappen toevallig nog een stanleymes in zijn broekzak heeft …..
  Ja maar….. als ik…
  Ja maar is jammer of soms zelfs gejammer

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *