Coronaproof fouilleren levert 7 messen en vuurwerk op

Bij een fouilleeractie in bij station Zaandam en in winkelcentrum het Rozenhof zijn gister 3 messen en 4 Stanley-messen aangetroffen (foto onder). Ook werd illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Het preventief fouilleren vond deze keer ‘coronaproof’ plaats met een mobiel detectiepoortje en een handdetector.

Het was de eerste grote actie sinds de jaarwisseling van 2019/2020. In 2020 is er niet preventief gefouilleerd. Zaanstad mag preventief blijven fouilleren in het centrumgebied van Zaandam (inclusief Russische buurt) en Poelenburg t/m 1 juli 2021.

Zaanstad stelt dat de ‘wapenproblematiek’ aangepakt kan worden door fouilleeracties met respect voor de huidige coronaregels op een ‘innovatieve en veilige manier’:

“Op straat wordt een mobiel detectiepoortje opgebouwd. Mensen krijgen dan de mogelijkheid om hun zakken te legen en door het poortje te lopen. Als het poortje niet afgaat, hoeft er niet gefouilleerd te worden. Als het poortje wel afgaat, dan gebruikt de politie eerst een handdetector om te bekijken waar het metalen voorwerp zich bevindt. Pas daarna wordt er eventueel gefouilleerd.

Zaanstad stelt dat in de komende periode er vaker op deze manier preventief gefouilleerd zal worden. Gemeente en politie zijn enthousiast over deze methode:

“We komen minder in de persoonlijke ruimte van mensen. Mogelijk wordt deze werkwijze daarom voortgezet na corona.”

Zaanstad geeft aan dat dit beleid gevoerd wordt “omdat er zich de afgelopen jaren meerdere ernstige geweldsincidenten in de openbare ruimte hebben voorgedaan.” Sinds de laatste fouilleeracties is er echter geen evaluatierapport uitgebracht, zodat er geen zicht is op de ontwikkeling van misdrijven waarbij wapens een rol spelen.

Foto’s fouilleren: Gemeente Zaanstad (Pascal Fielmich)
Deel dit artikel:

7 reacties

 • Ton Lameijer

  Prima aktie! Er komt ongetwijfelt wel weer commentaar op, maar waarom zou je met een mes op zak moeten lopen? Aard (appels) schillen doe je toch thuis? Hoewel dat met een stanleymes best een uitdaging is !

 • En dan die linkse partijen maar roepen in de raad ‘ wij zijn uitdrukkelijk tegen preventief fouilleren omdat dit geen misdrijven voorkomt, en ten koste gaat van de privacy van burgers.’

 • Bert Versteeg

  Het is zelfs zo dat iemand die in de bouw werkt en in zijn auto divers gereedschap heeft liggen dit mag vervoeren van werk naar huis en het dan uit z`n auto moet halen als hij daarna z`n auto voor privé doeleinden gaat gebruiken.
  Ook mag je geen gereedschap binnen handbereik hebben als je rijd, het moet opgeborgen worden in de laadruimte of kofferbak van de auto.

 • Siem van Westen

  Ja maar….. lijkt de standaard reactie op elke maatregel die probeert een probleem aan te pakken.
  Ja maar … als een jonge linoleum-legger tijdens het stappen toevallig nog een stanleymes in zijn broekzak heeft …..
  Ja maar….. als ik…
  Ja maar is jammer of soms zelfs gejammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *