Creatieven Parkstraat op straat?

Op dinsdag 20 oktober kregen de huurders van 32 ateliers aan de Parkstraat in Zaandam slecht nieuws: uiterlijk 16 januari 2016 dienen hun werkplekken ontruimd te zijn.

Het zou het einde betekenen van een tijdperk waarin de afgelopen 25 jaar kunstenaars en creatieven -tegen een behapbare huur- de wind door de kop konden laten gaan.

Een -niet opgedrongen- cluster van cultuur volgens het -net niet anarchistische- boekje.

Verborgen kavel 
De studio op nummers 68-70 ligt verborgen achter de huizen aan de Parkstraat, naast basisschool Et Buut. De school verwacht medio 2016 over te gaan naar de nieuwbouw. Na het vertrek zou –met de 32 ateliers- een flinke bouwkavel overblijven waar een serieus plan te realiseren is.

Et Buut

Petitie 
Het liefst behouden de kunstenaars/creatieven de ateliers, maar als dat niet kan op deze plek, dan zouden ze graag een alternatief vinden. En hoe creatief je ook bent, da’s geen makkelijke opgave. Daarom hebben de huurders een petitie opgesteld.

Creatief blok
Ook komt er hulp uit onverwachte/verwachte/onverwachte euh… Er komt hulp uit een creatief samengesteld blok: DZ, GroenLinks en ROSA hebben de penseel opgenomen. Ze stelden vragen aan het college. Uit de brief:

“Dankzij de grote verscheidenheid aan kunstenaars, herbergt het pand een unieke artistieke gemeenschap in Zaanstad. De meeste huurders zijn van de ruimte afhankelijk voor hun inkomsten. Het maakt hen extra teleurgesteld over de ontstane situatie en extra onzeker over de nabije toekomst.”

Redder! 
Een lichtpuntje in dit uitzettingsverhaal: wethouder Dick Emmer neemt aankomende vrijdag polshoogte. Wij denken dat hij de juist man* is om de boel te redden.Dick Emmer

* Dick Emmer is:

  • Locoburgemeester (Dan heb je dus best macht!)
  • Financiën & Interne beheersing (Geld! Hij gaat over geld!)
  • Onderwijs (Er wordt veel les gegeven: bingo dus!)
  • Cultuur (Een broeinest. Je KAN ER NIET OMHEEN!)
  • Duurzaamheid (Er wordt gewerkt met eerlijke streekverf! Minpuntje: de biologisch afbreekbare klei wilden ze ook uit de Zaanse grond halen, maar dit bleek ineens licht te geven).
  • Dierenwelzijn (Er lopen huisdieren rond!)
  • Wijkwethouder Westzaan, Zaandam West en Poelenburg (Zaandam West! Kat in ’t bakkie!)
Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *