Crossen op Hoogtij, overlast voor Westzaan-Zuid

De gemeente Zaanstad gaat ingrijpen bij het illegaal crossen op Hoogtij. Het toezicht wordt verscherpt en er wordt onderzocht hoe er ingegrepen kan worden.

In het weekend waren ze al een beetje aan gewend in Westzaan-Zuid: het motorcrossen op het de opgespoten zandvlaktes op industrieterrein Hoogtij. Vrijwel elke zaterdag en zondag wordt er druk gereden met bijbehorend lawaai.

De afgelopen weken wordt er ook door de week ‘getraind’, door een professionele MX-crosser volgens leden van de Facebook-groep Je bent een Westzaner als…

Veel leden van de Facebookgroep ervaren overlast: “behoorlijk irritant”, “ik wordt er wel een beetje gestoord van”, “het maakt wel echt veel herrie”, “ze zijn gewoon 7 dagen in de week van 09:00 tot 17:00 bezig en begin ik me er steeds meer aan te ergeren.”

Handhaving
Een ex-Westzaanse schrijft echter: “Zou een keer gaan kijken, misschien kan je er van genieten i.p.v. te ergeren!”

Handhaving laat het afweten, “Ik denk dat ze net zo lang wachten tot er een groot ongeluk gebeurt” verzucht één van de Facebookers.

Online is het duidelijk dat er hevig gecrost wordt op het terrein, er zijn al filmpjes uit 2010 te vinden, de meest recente dateert van december 2015.

Volgens informatie van De Orkaan zijn er wel klachten over geluidsoverlast door omwonenden ingediend bij de politie maar is het nog niet tot ingrijpen gekomen.

Woordvoerder Geralt Lammers van de gemeente Zaanstad zegt tegen De Orkaan:

Wij zijn er van op de hoogte dat er op dit terrein illegaal gecrost wordt en dat daar overlast van wordt ervaren. Er is absoluut geen sprake van gedogen.

Rondom de bouw van de PI heeft de gemeente geregeld overleg met bewoners van onder meer het Zuideinde. Daar wordt ook dit onderwerp besproken. Het is echter niet eenvoudig op te lossen.

Geplaatste ‘verboden toegang’-borden worden gesloopt of zelfs weggehaald. Ook de rondom het terrein opgeworpen barrières, waardoor het terrein moeilijker toegankelijk wordt, worden weggehaald.

Maar, aldus Lammers, er wordt vanaf nu wel degelijk toezicht gehouden, en er wordt onderzocht hoe er gehandhaafd kan worden.

Er is inmiddels  overleg geweest tussen alle afdelingen van de gemeente die betrokken zijn en de politie. Zij trekken samen op om te komen tot een gezamenlijke aanpak. Dit betekent onder andere dat bekeken wordt op welke artikelen, waaronder artikelen uit de APV, opgetreden kan worden en dat daarop daadwerkelijk gehandhaafd zal worden.

Hoogtij wordt daarbij meegenomen in de aanpak “wijkgericht werken” van de afdeling Straattoezicht. Dit betekent dat deze locatie dagelijks meegenomen wordt in de ronde.

Deel dit artikel:

23 reacties

 • Rob Hond

  Er zijn hier in de Zaanstreek niet veel, zeg maar geen, plekken waar motorcrossers hun sport kunnen uitoefenen zonder enige hinder voor de omwonenden. Motorcross is een sport, net als alle anderen; ook daarvoor zou binnen een gemeente als de onze ruimte moeten zijn.

  Natuurlijk, met zo min mogelijk hinder voor omwonenden. Net als bij andere sporten, trouwens: ook niet iedereen zit te wachten op het gejuich van voetballers of het avondlijk gebabbel (en andere geluiden/hinderlijkheden) van sporters rondom sporthal en dergelijke.

  Het zou dus goed zijn, als er een plek werd aangewezen waar, onder voorwaarden, gecrossed mag worden. Rücksichtslos verbieden lijkt een optie, maar is dit niet. Op dit moment is dat namelijk al zo; het enige dat je er in de praktijk mee bereikt is dat het op steeds andere plekken illegaal gebeurt.

  Afspraken maken dus, over wáár en wanneer het wel mag. En onder welke voorwaarden; ook crossmotoren kunnen bijvoorbeeld van een goede uitlaatdemper worden voorzien….

  Als er alternatieven zijn, kan er ook beter worden gehandhaafd; overtreders kunnen verwezen worden naar het “legale” terrein en de voorwaardan waaronder ze daar mogen crossen.

  Waar veel mensen op een kluitje wonen, is overlast niet te voorkomen. Ergernis vaak wel, vooral door goede afspraken te maken over het hoe, wat en wanneer.

  *Samenleven* lijkt nou eenmaal heel vaak op een spelletje mens-erger-je-niet… Als er goede afspraken zijn, kan iedereen daar op zijn/haar eigen manier een hoop genoegen aan beleven. 🙂

  • klaas

   Ben het volledig met je eens tegenwoordig moet je ver rijden om ergens te crossen, en anders moet je naar een circuit maar de meeste van ons waar ik mee rij willen lekker kutten en kloten met zo een quad,maar als je naar een curcuit ga kan dat niet.

 • Remco

  Ja minder zeiken en meer crossen!! Mag al helemaal niks in dit land!!

 • Boon

  De een zijn vrijheid is de ander zijn onvrijheid. Dat er in het weekend wordt gecrost is niet het ergste maar de afgelopen week was het bijna dagelijks. En als je het dan bij de Held Jozua hoort is het duidelijk te veel voor de omwonenden.
  Crossen ja maar verpest het dan niet voor de anderen.

 • Crosser ✊

  De zeurders zien liever hang jeugd op straat die alles vernielen die lekker strak staan van de drugs……

  • Rob Hond

   Precies… Elke dag crossen en dan waarschijnlijk ook nog met zo’n lekkere “open” uitlaat… Dan weet iemand toch, dat zhij overlast veroorzaakt en het volledig verpest voor anderen? Crossen kan echt prima met een “streetlegal” uitlaat en ditto carb. Zeg niet dat het niet zo is; met bijna 300.000 motorkilometers onder m’n kont weet ik echt wel, waarover ik het heb.

   Ik weet het: een beetje herrie “voelt” lekkerder. Maar moet iemand dan omdat het voor hem/haar “lekkerder” voelt de boel verpesten voor omwonenden en andere crossers?

   Ik heb de laatste jaren eigenlijk niet meer gecrossed; heb vijf jaar terug na 42 jaar motor rijden mijn laatste VF750C “brommer” verkocht (beetje zwaar voor het betere offroadwerk, maar het *ging* wel… 🙂 Steeds meer lekkere dijkjes werden en worden afgesloten vanwege die jongens met de open pijpen. Die hebben het dus voor de anderen (bewoners *en* mede- motorrijders) lekker verpest…

   Leven, en laten leven; dat geldt voor beide partijen!

 • aapje

  Laat ze lekker crossen ik heb er geen last van.
  Sorry hoor maar misschien moeten sommige een andere hobby zoeken en de crossers lekker laten crossen daar

 • Sjaak van Deventer

  Het zou jammer zijn als we daar niet meer mogen crossen maar zo als altijd zijn het een paar dwazen die op het land voor de baan aan het rijden zijn als we gewoon op het zware stuk trainenis er denk ik voor de omwonende ook niet veel overlast maar nog even dan beginnen de wedstrijden weer en zijn de crosbanen ook weer te berijden wij gaan ook liever op een baan trainen maar als de omstandigheden heel slecht zijn heeft dat niet veel nut hoop dat de omwonende daar ook een beetje begrip voor hebben en misschien kan de gemeente ook een rol daar in spelen

 • Boon

  Jongens , lees die begin tekst nu eens. De hele week een crosser op de achtergrond is niet leuk meer. Dat is net zo vervelend als hangjeugd enz. Ik woonde ook bij een speedway baan en zolang het 2 dagen ronkt is het gewoon te doen maar niet zoals hier bijna een week lang.

 • Janis

  Moeten die mensen dan niet werken de andere 5 dagen? Van 9 tot 5 dan is dat al vast opgelost. En die andere 2 dagen gewoon lekker je ding doen en niet met je oor tegen het raam aan zitten. Kansloos volk zoek een hobby zet je tv wat harder ofz

 • Cr 250

  Waarschijnlijk paar uitkeering trekkers van zon woonboot Kijk eens hoeveel laawaai hij maakt op het filmpje hij staat meerendeels ze fiets aante trappen en die vliegtuigen die daar overkomen van schiphol dat hooren we natuurlijk niet want daar kunnen we toch niks meer tegen doen.
  Wat een stelletje zanikers in zaanstad komop zeg

  • Rob Hond

   @Edwin: Crossmotoren *hoeven* nauwelijks te horen te zijn; dat schreef ik ook al. Het zijn de aso’s die de demper uit hun uitlaat slopen of zelfs met een open pijp gaan crossen, die het voor de rest verpesten.

   Ik kan me helemaal voorstellen dat omwonenden gaan klagen over de takkeherrie van zo’n no-ob.. Die jongens verpesten de boel echt voor ons allemaal!

  • Albert

   Beste Cr250,
   Zijn de crossers wellicht ‘uitkeringtrekkers’ dat ze de tijd hebben om doordeweeks van 9 tot 5 te crossen? Gepensioneerd zijn ze in ieder geval niet!

 • PositiefSportiefSociaalLiberaal

  De crossmotoren zijn nauwelijks te horen: je moet echt heel stil zijn om bij de juiste windrichting ‘iets’ in de verte te horen. En als je inderdaad niet veel te doen hebt, dan hoor je wellicht ook vaak ‘iets’. Er komen op die locatie vliegtuigen over, meer frequent en met significant meer geluid dan de crossers. Het wordt inderdaad steeds drukker op die locatie, en ik zie ook erg veel kinderen die veel plezier aan de sport beleven. De gemeente zou juist een bord kunnen neerzetten om een gedoogbeleid aan te geven binnen bepaalde tijden, in overleg met die paar bewoners die hier ‘slapeloze’ nachten van hebben. Een paar uur per week moet mogelijk zijn!

  • Boon

   Ik ben dan wel OostIndisch doof maar als je de crosser hoort bij de Held Jozua dan is dat allang niet meer de buurt. Hoe hard moet het daar dan wel niet zijn. Maar helaas wel klagen over de buren maar niet even in de eigen geluidsspiegel kijken zie ik de voorstanders doen. Ja eigenlijk heb je gewoon een terrein van een 30Ha nodig omzoomd met dijken en 1000 bomen en struiken maar ja waar koop je dat in deze buurt.

   • Rob Hond

    Dat ligt echt niet aan het crossen *zelf*; dat ligt aan de aso die erop rijdt. Je weet nou eenmaal, dat je overlast veroorzaakt als je niet zorgt voor goede geluiddemping, dus *daar* moet je wat aan doen.

    Voor de meeste (ik denk zelfs *alle*) crossmotoren zijn gewoon zgn. “street- legal” uitlaten te koop. Zeg maar uitlaten die het geluid zodanig dempen dat je ermee op de openbare weg mag.

    Dat is ook de kern van mijn betoog: deze sport moet je niet verbieden; je moet er eisen aan stellen. Afspraken maken. Dan kan de crosser zijn/haar (ja.. meiden vinden het ook geweldig!) sport beoefenen zonder dat “de buren” daar overlast van hebben.

    Als de *muziek* van “het café op de hoek” overlast veroorzaakt, wordt die muziek toch ook niet gelijk verboden? Nee… er worden dan eisen gesteld aan het geluidsniveau en daar worden afspraken over gemaakt.

    Zo hoort dat, in een samenleving. Leven, en láten leven. En dat moet dus van twee kanten komen…

 • Edwin motorcrosser

  Het motto ieder zijn sport is in noord- Holland al langer een discussie punt omtrent motorcross. Van de 13 banen ooit gehad in onze provincie naar niet 1 baan meer die gebruikt mag worden “want er zijn nog wel banen die er nog liggen, maar niet gebruikt mogen worden” natuurlijk is het geluidsoverlast van ronkende motoren vervelend, zeker als hier geen afspraken met de omliggende bewoners gemaakt kunnen worden! Wie zijn de dupe van het beleid van onze provincie,de bovenstaande bewoners,en de motorcrossers die hun mooie sport in noord-Holland al jaren niet meer kunnen beoefenen.
  Word het niet eindelijk eens tijd dat de provincie zich hard gaat maken voor een locatie waar in overleg met de betrokken partijen een mooie sport weer uitgeoefend mag gaan worden en waar alle partijen bij gebaat zijn bewoners en crossers!!!!
  Wat velen al zeggen zolang de provincie de kop in het zand blijft steken komt er geen oplossing , verplaatst het probleem zich, komen er ongelukken van en heb je ontevreden burgers aan beide kanten van deze discussie!
  Het word nu gewoon tijd dat er iemand opstaat die knopen gaat doorhakken in plaats van vooruit schuiven bij de provincie.
  En misschien zouden bewoners en crossers in Zaanstad gezamenlijk op de barricaden moeten gaan voor een geschikt compromis voor de crosser en omwonenden want daar is een ieder bij gebaat!!!!

  • Rob Hond

   Volgens mij wordt “de Kuil” toch nog steeds gedoogd? Ik zou geen andere plek meer weten… Ja, vroeger in het Westelijk Havengebied.. maar daar wordt al jaren “streng tegen opgetreden”, terwijl je daar in feite noiemand tot last was… 🙁

 • PositiefSportiefSociaalLiberaal

  De Kuil is een levensgevaarlijke situatie die eigenlijk niet zo door kan gaan. Het lijkt in de Kuil ook steeds drukker te worden, bij gebrek aan een professionele baan in Noord-Holland.
  Voor zowel de crossers als de bewoners is er mogelijk een oplossing, zie mc-nh.nl
  Deze club lijkt al groter te worden dan de allergrootste voetbalclub in Nederland, en de politiek lijkt hier eindelijk ook zijn medewerking aan te verlenen.

  • Rob Hond

   Klopt… Als je het veilig wilt houden is de Kuil met vier motoren eigenlijk al “vol”. Ik herinner me een keer, dat we daar met vijf man bezig waren; (eigenlijk al te veel voor het leuke, dus), en toen presteerde een vader het ook nog om zijn jonge kids met twee quads zonder nader overleg tussen de motoren de Kuil in te sturen…

 • Fallon MOTORCROSSER

  voor de mensen die zeiken ik heb 3 dingen te zeggen nr.1 in noord holland zijn er geen legalen banen dus daarom zijn wij daar aan het rijden nr. 2 hou nou eens jullie grote sm**l ik ben 15 en ik ben een crossen wand ik ga daar deze maand crossen om een legale leuke baan in noord holland te krijgen en nr.3 ik wauw dat ik in Amirika was geboren omdat nederlanders gierige arogante honden zijn daarom gaat dit land naar de grond alleen maar zeiken dat is mijn mening DUS KAN EEN MEDE CROSSER DE ADRES STUREN van de dicht bijste weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *