Het Noordhollands Dagblad is vrij stellig: “het bestuur en directie van De Fabriek is definitief om”, men geeft het verzet op tegen de verhuizing naar het cultuurcluster naast het NS-station. “Niet van harte, maar op termijn noodzakelijk”, zegt directeur Parwin Mirrahimy.

De gemeente zet namelijk het subsidiewapen in om het filmhuis te dwingen te verhuizen naar de locatie die NS weigert te ontwikkelen. De gemeente gebruikt de cultuurgelden om het ongelukje in Inverdan recht te zetten. Wie niet meegaat raakt zijn subsidie kwijt.

Ook Fluxus, de Bieb, de Kade en Zaanradio gaan op deze manier tegen hun zin in het nieuwe complex. De vrijwilligers van De Fabriek hebben al in meerderheid aangegeven niet mee te gaan, en ook de horeca-exploitant wil absoluut niet mee. Hoe het complex met onwillige bewoners, ontbrekende vrijwilligers en zonder horeca in leven moet blijven is raadselachtig.

Maar wat schrijft Fabriek-voorzitter Sjoerd Jans op de Facebook pagina van De Fabriek? Een ‘geruststellend’ bericht volgen hem zelf: “Café Fabriek blijft en beraadt zich over de toekomst.” Dat betekent dat er waarschijnlijk gewoon horeca op de oude plek blijft, en dat er activiteiten georganiseerd blijven worden, De Orkaan heeft wel een suggestie: films draaien!