De films van Dick Laan: Anton Mussert gearresteerd

Dick Laan werd op 18 december 1894 in Wormerveer geboren. Voor het grote publiek was hij vooral de schrijver van de 39-delige Pinkeltje-serie waarvan het eerste deel in 1939 verscheen.

Laan was de zoon van Trijntje Crok en Jan Cornelis Laan – Crok & Laan dus. Aanvankelijk werkte hij ook in stoomolieslagerij Crok & Laan en later bij cacaofabriek Boon, ook in Wormerveer.

De grote passie van Laan was echter het filmen. Vanaf 1917 maakte hij al films. Films over voetbal, reclame- en bedrijfsfilms, documentaires, films over de oorlog, jeugdfilms, reisfilms… en veel films over de Zaanstreek.

Die films zijn op enkele plekken verzameld, onder meer bij het amateurfilmplatform en bij Beeld en Geluid.

Bij De Orkaan zullen we zo nu en dan aandacht een Zaanse film van Dick Laan besteden. Eerder bijvoorbeeld met films over de verdwijnende molens, het zwembad in de Zaan in Zaandijk en een film over de productie van chocola in Wormerveer.

Hier een niet-Zaanse film: “Het kan verkeren” uit 1945, met beelden van de vluchtende Duisters, de verwelkoming van Canadezen en de arrestatie van NSB’ers.

Onder andere is te zien hoe NSB-leider Mussert op 7 mei 1945 in Den Haag werd gearresteerd. Een jaar later, op 7 mei 1946, werd hij op Waalsdorpervlakte bij Den Haag geëxecuteerd. Op die plek waren tijdens de oorlog door de bezetter zeker 250 personen, waaronder veel verzetsmensen, ter dood gebracht.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *