Fondsenwerf-benefiet moskee Saendelft live te volgen

Op Islaam.tv is de benefiet voor de Ar-Rahma moskee in Assendelft (Saendelft) live te volgen. De benefietbijeenkomst met de Nederlandse imam Aziz Elbahh wordt georganiseerd in de Sounnat moskee aan de Wezelstraat in Koog a/d Zaan.

De fracties van POV en DZ stelden vragen over de benefiet. Zij stellen dat Aziz Elbahh samenwerkt met Tarik Ibn Ali. Volgens de gemeente “is er geen samenwerkingsverband  aan te tonen tussen imam Aziz Elbahh en de radicale imam.” Een verbod op de benefiet zou in strijd zijn met diverse grondrechten.

Op de site de volgende tekst:

Beste broeders, zusters, vrienden… We hebben jullie steun en hulp nodig. We zamelen in voor het nieuwe Islamitisch centrum te Assendelft. Op 4, 5 en 6 December organiseren we een (online)benefiet waarbij we hopen op jullie fysieke aanwezigheid in de moskee Sounnat te Zaanstad. Zowel broeders als zusters zijn welkom. Niet alleen zal er geld worden ingezameld, maar er zal ook tijd worden besteed aan kennis, gezelligheid, gezamenlijke gebeden en een avondmaal. Dus wees aanwezig bij dit bijzondere evenement en neem je familie, broeders en zusters mee en profiteer gezamenlijk van deze kans om kennis op te doen en uit te geven op de weg van Allaah.

Klik op deze link of of de onderstaande foto om de stream live te volgen.

moskee benefiet 2

Tijdens de bijeenkomst wordt er gul gestort, variëren van € 50 tot een ‘belofte’ van € 1000. Met dat laatste nam de imam geen genoegen: niks beloven! Geven (althans dat denken wij uit de tekst af te leiden).

Het doel van deze actie is € 50.000. Rond 10:30 stond de teller op ruim € 5.000.

De imam is strikt op het gebied van de scheiding tussen mannen en vrouw. Tegen een meisje van 10 zegt hij dat ze voortaan alleen bij de vrouwen mag zitten en voortaan ook een hoofddoek moet dragen.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Die imam en het gebeuren dat hij aanhangt is zwaar ziek en hoort niet in deze westerse wereld..
  vooral niet integreren en moskeen bouwen..
  een kind van 10 zeggen dat ze alleen bij vrouwen mag zitten en een hoofddoek moet dragen…
  Hoop dat er verstandige kinderen zijn die de imam een knietje geven, maar helaas zullen ze allemaal wel gebrainwasht zijn…

  Er staan al teveel van die haattempels in Nederland
  voor Assendelft wordt het MoskNee!

 • janneke

  Ik snap er niets meer van. Er wordt geld opgehaald voor een moskee in Assendelft. Totaal wordt er niet gesproken over een cultureel islamitisch centrum. Er werd gezegd dat er nog geen moskee is in Assendelft. Ze doen net alsof Assendelft een wereldstad is en niet slechts een deelgemeente ofwel een wijk van gemeente Zaanstad.En dat er dus een Marokaanse moskee op 3 kilometer afstand van Assendelft is in de andere wijk van Zaanstad in Koog aan de Zaan.
  Dan een kind van 5 die zegt net jarig te zijn verboden wordt door Imam Elbahh voortaan haar verjaardag te vieren : wij vieren alleen het offerfeest en het Suikerfeest jij mag je verjaardag niet meer vieren. Als topper van vrijdag op zaterdag jagen ze de kinderen op naar hun moeder toe te gaan en te zeggen dat ze hun goud moeten doneren. Maar dat is toch duur zegt een kindje? ja maar je hebt geen geld nodig, Allah zorgt voor voedsel en drinken. Hieruit blijkt maar weer dat de kinderen van de Marokkaanse medemensen niet in de Nederlandse samenleving kunnen worden opgenomen maar dat ze door hun eigen gemeenschap apart worden gehouden zodat ze zich in de toekomst ook apart gaan voelen. We weten helaas wat dit teweeg kan brengen .
  Het hele enge van dit verhaal is dat dit hetgeen is wat wij hebben kunnen verstaan. 95 procent wordt er Arabisch gesproken. Ik dacht dat er voor de transparantie afgesproken was dat er in de moskeeën van Nederland Nederlands gesproken zou worden.

 • Huibert Latenstein

  Ik begrijp helemaal niet dat dit anno 2015 kan!!!! Een kind van vijf mag de verjaardag niet meer vieren, een kind van 10 moet een hoofddoek dragen en alleen bij de vrouwen zitten. Het blijkt wel dat die Sounat moskee in Koog aan de Zaan behoorlijk fundamentalistisch is.

 • Henk

  Prachtig . Hoop dat er gauwat een moskee komt met godsdienst wil. We zijn allemaal mensen en als de moslims dit graag willen is het hun gegund .

 • Een multicultureel Islamitisch Centrum met een moskee zal er inshaAllah komen. Er is niets mis mee. In Nederland mag elke groep zich verenigen en een locatie hebben voor zijn activiteiten en zo ook Moslims. Er is hier niets dat tegen de wet indruist. Er wordt juist slechts gebruik gemaakt van de kaders van de wet. Het probleem is niet de moskee maar het probleem is de negatieve lading die men daar wegens haat en afgunst aan verbindt omdat het anders is dan men graag wil zien. De inzameling was transparant en niemand werd verplicht geld of goud te doneren zoals hierboven wordt gesuggereerd. Dat mensen werden aangemoedigd zie ik niets anders dan de vele vaders en moeders die op zaterdag/zondag hun kroost langs de lijnen van de voetbalvelden op allerlei manieren aanmoedigen.
  Een volk zonder fundament is gedoemd uit te sterven. Ik snap wel dat mensen als meneer Latenstein graag moslim mannen in de kroeg ziet en moslim vrouwen schaars gekleed over straat wil zien lopen maar een moslim hoort bepaalde fundamenten te hebben waaronder het niet vieren van verjaardagen en het dragen van een hoofddoek. Juist anno 2015 waar de wereld grenzen vervagen en diverse volkeren met elkaar samenleven moet dit kunnen. Moslims hebben inderdaad maar twee feesten, het Suikerfeest en het Offerfeest. En als u gelooft in Sinterklaas, zwarte piet en de kerstman moet u dat vooral blijven vieren en u krijgt mijn volledige respect. Enige wat ik er voor terug vraag is uw respect. En dat heet wederzijds respect. En voor de mensen die zeggen hier niets van te snappen zeg ik: U bent van harte welkom in onze moskeeën om uw vragen te stellen over zaken waar u niets van snapt. Er is altijd iemand aanwezig die u kan vertellen over zaken die u niet snapt.

  • janneke

   Als eerste worden de donateurs een rad voor ogen gedraaid: ze zeggen dat er in Assendelft geen Moskee is , maar Assendelft is een wijk (deelgemeente) van de gemeente Zaanstad en daar is wel degelijk een Marokkaanse moskee, slechts op 3 kilometer afstand van de wijk Assendelft.
   Het is daarom nog steeds niet duidelijk voor de buurtbewoners in Assendelft dat er een noodzaak is om voor de 30 Marokkaanse gezinnen een Moskee moet komen in Assendelft.

   U heeft de hele benefiet het alleen gehad over een moskee en niet over een Multi cultureel islamitisch centrum waar een gebedsruimte zal worden ingericht. Ook dat is zowel je donateurs als de buurtbewoners een rad voor de ogen draaien.
   Verder is toch gebleken in de afgelopen tijd dat het zeer van belang is dat alle groeperingen in de Nederlandse samenleving moeten samen smelten tot 1 gemeenschap waar niemand zich apart voelt.
   Mijn mening is dat je dit niet moet doen door het plaatsen van nieuwe gebouwen die alleen gebruikt gaan worden door bepaalde groeperingen van de samenleving. Als je van jongs af aan al mensen apart gaat nemen door middel van apart kinderopvang, apart cultureel centrum, aparte sportlessen, apart enz enz… Hierdoor zullen deze kinderen opgroeien met de wetenschap dat ze anders zijn dan hun andere buurtbewoners.
   Juist nu moet de Marokkaanse samenleving maar ook alle andere medelanders zich mengen in de (Nederlandse ) Zaanse cultuur en sportclubs. Deze bestaan in overvloed in de gemeente Zaanstad, zeker ook in Assendelft. Sport verbroedert… dat is toch wat nu zeer noodzakelijk is.
   Er staan in de gemeente Zaanstad genoeg buurthuizen leeg waar de Marokkaanse medemensen activiteiten kunnen ontplooien die voor hen en voor de andere medebewoners van belang kunnen zijn . Ook in de Wijk Assendelft staat er een buurthuis leeg.

   INTEGREREN IS HET SLEUTELWOORD om te komen tot evenwichtige samenleving waarin door met elkaar samen te wonen, naar school gaan, samen te sporten ,enz enz waardoor wederzijds begrip zal ontstaan.
   Kortom…. vanwaar de noodzaak om in elke wijk van Zaanstad een apart gebouw neer te zetten waar men zich apart van de rest van de gemeente Zaanstad moet ontplooien? Er is geen geld voor handen vandaar de benefiet met de oproep dat mensen moeten doneren om een moskee in Assendelft mogelijk te maken : Maar er is al een moskee! Is dit niet liegen tegen je achterban?

   Dan het feit dat kinderen hun verjaardagen niet mogen vieren omdat ze moslims zijn. Dat is inderdaad een pijnpunt. Onze Nederlandse traditie is om onze verjaardagen te vieren, als je dit een moslim kindje ontneemt en verbiedt om je verjaardag te vieren, lijkt het mij dat dit kindje zich buiten gesloten gaat voelen . Heel begrijpelijk. Dat kind groeit dus op met het besef dat het een buitenbeentje is. Niet hoort bij de grote groep namelijk de Nederlandse samenleving. Daar kan de ellende dus mee beginnen. Ik heb al gelezen: weet jij hoe het voelt als je altijd apart behandelt wordt…. Maar die aparte behandeling wordt gedaan door de eigen Marokkaanse gemeenschap en daar zit het pijnpunt.

   • Allereerst wil ik voor de duidelijkheid aantekenen dat ik NIET namens het Cultureel Islamitisch Centrum spreek en geen inwoner van Assendelft maar slechts mijn opinie geef over deze zaak.
    Laten we de feiten voorrang geven op de onderbuikgevoelens dan kunnen wij onze meningen op een zo objectief mogelijke manier verkondigen.
    Er is de donateurs helemaal geen rad voor ogen gedraaid. Ik was er bij. De bestuursvoorzitter is door Aziz Elbahh gevraagd over de wijk Assendelft en de afstand tot de dichtstbijzijnde moskee. Het antwoord was glashelder en feitelijk: Assendelft is een deelgemeente van Zaanstad en hij zei dat de afstand tot de andere moskee rond 6 a 7 kilometer is. Via routeplanner kom ik uit op 6,1 Km.
    In Assendelft wonen ongeveer 50 Marokkaanse gezinnen en andere islamitische gezinnen van andere origine en geen 30. U zult gauw komen op ongeveer 200 gezinsleden die behoefte hebben aan een moskee omdat zij en hun kinderen niet telkens weer 6 Km moeten reizen. Weet u? Bij mij in Zaandam Noord is er om ongeveer elke 1,5 kilometer een kerk. En weet u waarom? Omdat daar behoefte aan is.
    Tijdens deze bijeenkomsten is herhaaldelijk gesproken over zowel een cultureel islamitisch Centrum als over een moskee in dat centrum. Men hoort echter alleen het gene men wil horen en zoekt men helaas alleen naar een mogelijk zwart stipje op het grote witte bord.
    Ik ben het deels met u eens dat alle groeperingen tot één gemeenschap moeten smelten waarbij iedereen de wet naleeft, de taal spreekt, trots zijn op Nederland etc.. maar wel met respect voor andermans identiteit en religie. Welke wet bepaalt dat wij samen moeten smelten conform uw maatstaven?
    Ik ben het eens met uw stelling als het gaat om “INTEGREREN”. Echter heeft integratie voor mij misschien een afwijkende definitie dan de uwe. Voor mij betekent integratie de wet naleven, de taal leren/spreken, trots zijn op Nederland, actief deelnemen op de arbeidsmarkt, respect hebben voor je buren en andersdenkenden en andersgelovigen maar met de vrijheid op behoud van eigen identiteit en geloof. Als je elkaar hierop respecteer dan zie ik het probleem niet. Ik daag u uit om enig onderzoek te doen naar de omgangsvormen met anderen in de Islam alvorens te oordelen over de termen Moslim en Moskee.
    U en ik gaan niet over de financiële capaciteit van deze stichting. De juiste instantie die er over gaat is de gemeente. De gemeente heeft al de financiële voorwaarden gesteld en als de stichting daar aan voldoet op een legale en transparante manier waarom zo u dat dan niet gunnen.
    Ik snap niet zo goed waarom kinderen zich buitengesloten moeten voelen omdat zij geen verjaardagen vieren. De ellende begint in mijn optiek bij het feit dat er mensen zijn die andersgelovigen hun maatstaven willen opleggen als standaard. Velen benaderen, oordelen en behandelen anders uitzienden, andersgelovigen al bij voorbaat anders omdat ze niet geheel voldoen aan hun normen en maatstaven. En daar begint volgens mij de ellende mee. Die Imam heeft veel lovende woorden gezegd over Nederland en de Nederlanders en hoe je moet omgaan met je buren etc.. etc.. maar kennelijk was het geluid uit?!. Wederzijds respect is juist de integratie en is een noodzaak wanneer wij verschillend zijn en niet wanneer wij identiek zijn.

   • Harry

    Jehova’s en diverse Christenen vieren ook geen verjaardag. In NL is verjaardagen vieren een vrije keus. Dus dat moslimhaters dat belangrijk vinden, zegt iets over hun onwetendheid van de NL samenleving en geschiedenis

 • Beste Janneke, misschien is ons iets ontgaan maar met wie heeft u afgesproken dat er voortaan alleen Nederlands zou worden gesproken in moskeeën? Wij als moslims weten niets van die afspraak.
  Kleine correctie:
  Multicultureel Islamitisch Centrum moet zijn Cultureel Islamitisch Centrum. Uiteraard is iedereen welkom.

 • bertus

  Ik heb afgelopen weekend ook een stukje meegekeken, van dat wat ik kon volgen ben ik best geschrokken. Ik sta niet vreemd tegenover andere culturen, gewoontes en geloofsovertuigingen. Echter de scheiding van man/vrouw en de manier waarop daarmee werd omgegaan, ja daar heb ik moeite mee. Een kind van 10 jaar weg sturen bij de mannen? Een meisje van 5 vertellen dat ze niet op de eerste plaats staat maar haar broertje wel. Dat druist in tegen de Nederlandse normen en waarden.

  Misschien begrijp is de islamitische cultuur verkeerd hoor dat kan ook. Voor mij zaten er te veel extreme trekjes in die je ook op de bible-belt tegenkomt. Daarvoor heb ik als persoon weinig gevoel en laat staan respect, een geloofsovertuiging die anders denk over de gelijke rechten voor man/vrouw is gewoon eng. Of dat nu christelijk is of islamitisch.

  Je spreekt over een multicultureel centrum? Ik mis het multi een beetje, als ik de media volg dan blijkt de stichting de buurt en de omgeving slecht te informeren. Op een georganiseerde bijeenkomst in een schoolgebouw werden zeer selectief geantwoord op vragen. Daarbij is de inzameling door een omstreden imam natuurlijk geen hele sterke zet geweest om goodwill te kweken bij de bewoners. Juist die goodwill is zo belangrijk, om die goodwill nu opnieuw op te bouwen en het vertrouwen te winnen heb echt meer nodig dan dat wat er nu gebeurt.

  Een multiculturele samenleving: volgens de dikke van Dale: met elementen uit verschillende culturen. Dat mis ik toch echt in de plannen van de stichting, en als die plannen er wel zijn wees er open over, het is nu te gesloten. Dus krijgt je automatisch de afkeer van de omwonenden en bewoners van Assendelft.

  De vergelijking met de tientallen kerken is een beetje Calimero opmerking, Nederland is van origine een christelijk land, alleen is het nu één van de meest ontkerkte landen van Europa. Kerken hebben inderdaad een toren, en die torens hebben inderdaad vaak een paar hele mooie klokken. En het geluid van de klokken hoort net zo bij Nederland als de molens van de Zaansche Schans.

  Oh, ik ben absoluut geen islamofoob (dat hokje is te klein aan het worden volgens mij) en ik sta meer dan open voor nieuwe dingen maar verwacht dat ook van een ander die verwacht dat de omgeving zich aanpast.

  Ik wil je één ding meegeven, speel het spel open, communiceer, vertel wat je komt doen, informeer de buren, speel geen verstoppertje. Ga de dialoog op een normale manier aan en sla de dubbele agenda dicht.

 • Truus

  Ben een van de buren met wie ze zeggen in gesprek te zijn buiten een uitnodiging voor een info avond in de kaaijk in mei hebben wij echter nooit meer iets van de stichting vernomen en ook daarvoor niet voor een stichting die zegt en predikt dat goed contact met buren belangrijk is laten ze zich hier niet zien lekker transparant duidelijk en eerlijk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *