De Geveltoerist #13: bijkantoor Nutsspaarbank Koog a/d Zaan

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Verzekeringskantoor, rijwielhandel, spaarbank, huisdokter, café, hotel, fabriek, winkel, weeshuis, ziekenhuis of gemaal?

Vandaag: bijkantoor Nutsspaarbank Koog a/d Zaan

Slopen of renoveren? ‘Behouden’ zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.

Nu een woonhuis aan de Julianastraat 37 in Koog a/d Zaan. Maar ooit het bijkantoor van de Nutsspaarbank.

Uit het archief van Amsterdam wordt duidelijk dat het Departement Koog en Zaandijk van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen in 1872 een Hulpbank oprichtte:

“die tot doel had ambachtslieden, handwerkslieden, neringdoende en andere personen, door het verstrekken van een geldelijk voorschot te ondersteunen in hun bedrijf of beroep en hen daardoor zo mogelijk tegen verarming te vrijwaren. De leners werden van tevoren gescreend op hun deugdelijke motieven en instelling; aan tappers en kroeghouders werden onder geen voorwendsel een voorschot gegeven.”

In 1908 werd een spaarbankgebouw in Koog a/d Zaan (Stationsstraat 54) geopend. In 1934 werd het bijkantoor aan de Julianastraat 37 geopend. In 1966 fuseerde de bank met de Nutsspaarbank in Zaandam. Volgens de Typhoon deed het bijkantoor dienst tot 1 januari 1967.

De foto werd gemaakt door Aimée Klerk. In het gemeentearchief is deze oudere foto te vinden waar de letters beter zichtbaar zijn.

Hier het pand nu. Met het opschrift aanzienlijk minder zichtbaar.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Zaanse Jan

  was altijd heel spannend, met je schoolsparen kaart vol zegeltjes naar de bank. Eerste keer 2 cent rente gehad.

 • Herman van Kordenoordt

  Beste Geveltoerist,
  Bedankt voor het leuke artikeltje plus foto’s van het huis waar wij al bijna 23 jaar met veel plezier wonen.
  En wat een geruststelling dat je het advies geeft dit pand te behouden, dan hebben we de renovatie (funderingsherstel) in ieder geval niet voor niets gedaan.
  Ook de letters op de gevel zullen wij altijd op de plek laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *