De Geveltoerist #18: Kunstdrukkerij Mercurius, Wormerveer

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Verzekeringskantoor, rijwielhandel, huisdokter, drukkerij, badhuis, café, hotel, winkel, weeshuis, ziekenhuis, gemaal, papiermagazijn, sigaren-, verf-, zeep-, veevoeder-, of machine-fabriek?

Vandaag: Kunstdrukkerij Mercurius, Wormerveer

Slopen of renoveren? ‘Behouden’ zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.

Zaandijker Ruud Verhallen stuurde ons deze Wormerveerse foto op van Kunstdrukkerij Mercurius aan de Dubbele Buurt in Wormerveer. Een leegstaand pand dat in de gaten moet worden gehouden. Voordat je het weet bouwen ze er appartementen in en slopen ze de gevel. Niet doen dus!

Van Orkaan-lezer Nico de Haan kregen we deze foto die uit eind jaren ’20 of de jaren ’30 stamt. Klik op de foto voor een vergroting.

Pand van N.V. Kunstdrukkerij “Mercurius”. Rechts ingang Hennepad en Schoolpad. Links de ingang naar de Fröbelstraat

Uit de ZaanWiki:

De onderneming werd op 1 mei 1924 opgericht in Wormerveer als de N.V. Elektrische Handels- en Kunstdrukkerij en Labelindustrie Mercurius v/h C. Blank. Oprichters waren C. Blank, C. Woudt, D. Woudt en enkele familieleden.

In 1928 werd in de Dubbele Buurt het uitgebrande pand van de daar gevestigde bioscoop aangekocht. In 1933 verliet C. Blank de onderneming en begon zelf een drukkerij. De directie werd tot 1959 gevoerd door C. Woudt en vanaf 1959 door C. Woudt jr en D.J. Woudt.

De foto van de gevel boven is van Ruud, de foto hieronder van De Orkaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *