De Geveltoerist #21: Ons Aller Belang

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Verzekeringskantoor, rijwielhandel, huisdokter, drukkerij, pakhuis, badhuis, café, hotel, winkel, weeshuis, ziekenhuis, gemaal, speeltuinvereniging, papiermagazijn, sigaren-, verf-, zeep-, veevoeder-, of machine-fabriek?

Vandaag: Ons Aller Belang (Oostzijde 422E, Zaandam)

Nu een dansstudio, maar op de gevel staat het nog ONS ALLER BELANG, oorspronkelijk een buurt- en speeltuinvereniging, opgericht in 1918.

De eerste steen van dit gebouw werd gelegd op 18 mei 1927 door E.G. Duyvis. Deze foto van het gemeentearchief stamt uit uit een later periode (aan de auto’s te zien begin jaren ’60).

Het was niet het eerste clubhuis, in 1920 stond er aan de andere kant van de weg, aan het begin van ’t Kalf dit gebouw van Ons Aller Belang (foto gemeentearchief).

De tip kwam van Orkaan-lezer Hans Hoeve, de recente foto’s zijn van De Orkaan.

Hieronder nog een recente foto van Aimée Klerk

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *