De Geveltoerist #24: Cantine De Bijenkorf

cantine 620

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Verzekeringskantoor, rijwielhandel, huisdokter, speeltuinvereniging, pakhuis, badhuis, café, hotel, winkel, weeshuis, ziekenhuis, gemaal, cantine, bakkerij, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence- of machine-fabriek?

Vandaag: de cantine van De Bijenkorf.

Een ‘cantine’ (met een ‘c’ dus) is het niet meer. Het is nu een opslagruimte. Opvallend naast de oranje bijenkorf op de gevel zijn de fraaie art deco-letters die net als de spelling ‘cantine’ uit de jaren ’20 zal dateren. Van stijfselfabriek de Bijenkorf zijn honderden foto’s in het Gemeentearchief te vinden, van de cantine niet eentje (wel twee met een ‘kantine‘, maar niet te zien is of dat deze is).

De foto boven is van De Orkaan, de foto hieronder van Aimée Klerk (klik voor vergroting).

Orkaan-lezer Jan Leguijt stuurde ons deze foto uit de De Honig Heraut, van mei 1967, waarin het interieur van de cantine te zien is.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>