De Geveltoerist #38: Magazijn De Vrede, Krommenie

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Magazijn De Vrede, Krommenie.

Het staat er nog in ouderwetsche spelling: Manufacturen – Heerenkleeding. Vroeger stond erboven ook nog Magazijn “De Vrede”. Aan de Noorderhoofdstraat 29-31 zat vroeger de winkel van P. de Jong: Bedden, Ledikanten, Dekens.

De foto hieronder van het Gemeentearchief Zaanstad stamt uit 1920.

In 1930 is het bovenste gevelopschrift al verdwenen, de winkel heet nu Texielhandel v/h (voorheen) P. de Jong. (foto Gemeentearchief)

Hieronder nog eens het pand nu. De bovenste geveltekst “Magazijn De Vrede” is dus verdwenen. De tip kwam van Orkaan-lezeres Josephine Gigengack-Kan.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente- en meubelwinkel, weeshuis, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *