De Geveltoerist #45: Albert Heijn, Westzijde 28

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Albert Heijn, Westzijde 28, Zaandam

De Westzijde, ooit de mooiste winkelstraat van Zaandam, nu een gebied met relatief veel leegstand, maar wel met bijzondere gevels.

De bovenste gevelversiering op het pand links (Xenos, Kruidvat) konden we aanvankelijk niet thuisbrengen. Het gemeentearchief bezit wel een foto uit 1927 van het pand bij nacht waaruit blijkt dat het om een winkel van Albert Heijn ging, met destijds ook al deze gevelversiering, maar wat was het?

Hieronder een grote foto van het pand uit het gemeentearchief (met gevelversiering). De gevelplaat van het pand waar Xenos en Kruidvat inzitten is nog van de oorspronkelijke supermarkt van Albert Heijn op nrs 28 en 30 die in 1960 werd geopend. Daarvoor was het een kantoor aldus het archief.

Met een uitvergroting van de gevelsteen.

De foto uit 1927 liet wel degelijk een winkel van Albert Heijn zien. Op de website Albert Heijn Erfgoed zelf vinden we ook de voorgevel met de gevelversiering van voor 1960. Op oudere foto’s staat de gevel ook.

Een detail laat zien dat het om een oud AH-logo gaat.

Gezien de huidige conditie van het het pand lijkt het oppassen geblazen, bij de volgende ‘renovatie’ zou wat over is van dit unieke (?) logo zomaar eens kunnen verdwijnen.

Het pand waarin nu Xenos en Kruidvat zitten (en de leegstaande winkels ernaast) zou onlangs verkocht zijn voor € 3,4 miljoen aan een Amsterdamse projectontwikkelaar.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen- en meubelwinkel, weeshuis, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Egbert Visser

    Westend Snooker, dat boven de winkels zit, zou al te horen hebben gekregen dat het huurcontract dat in 2018 afloopt niet meer wordt verlengd omdat het hele complex inclusief het parkeerterrein gaat verdwijnen voor een nieuw te bouwen appartementencomplex.

  • ha

    Het linker gedeelte van het AH gebouw was woonhuis van de fam.Heijn,daarnaast de winkel en weer daarnaast een poort naar het magazijn van de winkel. Het geheel is in de 60er jaren van een voorbouw voorzien om het winkel oppervlak te vergroten voor de eerste te openen supermart. Het mocht toen geen supermarKt heten.
    Ik zou willen pleiten voor het verwijderen van de – bij de overige winkels ook aangebrachte – voorbouw te verwijderen zodat de originele puien weer te zien worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *