De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Gazelle, rijwiel- en motorenhandel, Kerkbuurt 68, Westzaan

Het meest bijzondere van de gevel van de voormalige rijwiel- en motorenwinkel aan de Kerkbuurt in Westzaan is dat het glas-in-lood nog intact is. Niet ten prooi gevallen aan renovatie, modernisatie, sloop of andere werkzaamheden.

Ondanks dat er nu een financieel adviesbureau en een makelaar in de voormalige winkel zijn gevestigd, blijft GAZELLE trots op de gevel staan. ‘Rijwielen’ en ‘Motoren’ zijn gesneuveld (of achter de witte balk weggewerkt).

Het was de fietsenwinkel van Wandel van der Loo volgens onze lezers, en Wander zelf voegde er aan toe dat daarvoor de meubelzaak van de firma Eijer in het pand zat. Na het fietsenwinkel begon John Al een snackbar aan de linkerkant en een viswinkel rechts. Deze hebben niet heel lang bestaan aldus Wander. Daarna kwam zonnestudio Sfinx in het pand. De glas-in-lood-ramen zijn overigens gerestaureerd door Ruud Pauw (zie reacties).

Hieronder een foto (gemeentearchief) van de rijwiel- en motorhandel uit 1970. Er werden behalve Gazelle’s ook fietsen van Jan Janssen en Empo verkocht. De dakkapel is nu vergroot.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.