De Geveltoerist #6: Melk Boter Kaas – update

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Apotheek, verzekeringskantoor, rijwielhandel, café, fabriek, winkel of gemaal?

Vandaag: Melk Boter Kaas

Slopen of renoveren? “Behouden” zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.

Aimée Klerk stuurde ons deze foto van…

“één van mijn favoriete geveltoeristische attracties: Oostzijde 115, hoek Zaansteeg. Er zat tien – vijftien jaar geleden een electronicazaak, Othec en/of Display Electronics, altijd met de aanprijzing ‘Melk Boter Kaas’ op de gevel.”

Hier een detail (ook het glas in lood is mooi bewaard gebleven).

In het gemeentearchief is weinig informatie over dit pand te vinden, alleen dat Display Elektronika daar zo’n 12 jaar geleden nog zat. Othec zit nu aan de Havenstraat.

Gerrit de Ridder

Dankzij onze lezers die hieronder, op Twitter en Facebook reageerden, weten we nu bijna alles over de winkel. Nico de Haan ging terug naar 1924 en haalde uit een adresboek dat het ging om G. de Ridder, Handel in Melk, Boter, Kaas en Eieren, aan de Oostzijde 115 te Zaandam.

Appie Jacobsen schrijft op Facebook dat het vorige pand in 1932 (onder, foto gemeentearchief) is gesloopt. De Ridder had het toen al in bezit en was met de winkel begonnen omdat hij op het Molenpad zijn zaak niet kon uitbreiden.

In het gemeentearchief zijn twee foto’s van Gerrit de Ridder te vinden die met een hondekar spullen bezorgt (foto 2). De foto’s dateren van voor de oorlog. Op de Facebook-groep Zaandam toen en nu werden de foto’s ook geplaatst.

Ineke van der Louw heeft twee jaar bij De Ridder gewerkt en schreef dit op Zaandam Toen en Nu:

Gerrit is de vader van 3 zonen en 4 dochters. Heb daar 2 jaar gewerkt als winkelmeisje. Boven de winkel woonden Piet en zijn 4 zusters, Mijna in de winkel, Marie deed het huishouden en viel bij drukte af en toe in. De andere 2 zusters werkten elders. In die tijd hadden ze nog geen rekenmachine, je moest dus de rekening zelf optellen. Jongste broer Siem woonde met zijn vrouw en kinderen op de Pro Patriastraat. Piet en Siem hadden een ventwijk, die gingen dus met de melkkar met melkbus dus daarin losse melk langs de huizen. Ook eieren waren toen niet verpakt, die zaten toen in een grote glazen stolp en werden los verkocht. Het waren erg vriendelijke mensen. Oudste broer Gerrit had een winkel aan de Zuiddijk.

Over De Ridder schreef Hans Simon: “De melkboer leek op Fernandel met schoenmaat 52 en 2 meter lang. Was een echte korfbal fanaat.”

In dat stukje Oostzijde waren destijds meer winkels: drogist Sinnema en slagerij Hooyschuur zaten in hetzelfde pand.

In november 1960 werden vier winkels aan het Thorbeckeplein in de Vijfhoek geopend door wethouder Metselaar. Eén daarvan was het kruideniersbedrijf (VIVO) van G. de Ridder en Zonen en later aan de Coniferenstraat. (foto Gemeentearchief Zaanstad)

Tot wanneer de winkel aan de Oostzijde is gebleven, is net precies bekend. In de jaren zeventig zat die er in ieder geval nog.

In 2012 werd het toneelstuk Vivo, van schrijver Wiske Sterringa en regisseur Bruun Kuijt, opgevoerd in de Rosmolenbuurt.

2017

De gevel in 2017 (klik voor vergroting).

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Nico de Haan

  Uit een adresboek van 1924 haal ik.

  G. de Ridder Handel in Melk, Boter, Kaas en Eieren aan de OOstzijde 115 te Zaandam

  Misschien dat dit wat herinneringen los maakt bij de mensen of de zoektocht makkelijker maakt 🙂

 • Nico de Haan

  Ook heb ik dit nog gevonden maar denk dat met de Westzijde de Oostzijde bedoeld wordt.

  Zaandam
  Thorbeckeplein 2
  Officieel woensdag om 16.00 uur ,16 november 1960 werden de 4 winkels aan het Thorbeckeplein in de Vijfhoek geopend door wethouder D. Metselaar. Vier kinderen kregen een sleutel en mochten de deuren openen.
  In de winkels komen resp. bakkerij Zweers, die een hoofdbedrijf heeft aan de Oostzijde, kruideniersbedrijf (VIVO) fa. G. de Ridder en Zonen, die eertijds een zuivelhandel had aan de Westzijde en later aan de Coniferenstraat.

 • Nico de Haan

  en als de naam dan eenmaal bekend is 🙂

  titel 21.53049 of 21.53048 in het Archief van de Gemeente Zaanstad geeft een leuk resultaat.

 • A. Slabbekoorn

  Mijn oma woonde op Oostzijde 80c. Als ik daar als klein meisje was moest ik weleens een boodschap doen bij de winkel van De Ridder. ik praat nu over de jaren 40 van de vorige eeuw.

  • RIa Kroes Mohrs

   Op de Oostzijde 80C hebben drie generaties Kroes gewoond en gewerkt.Tot September 2009.
   Op de Oostzijde 80 D Familie Stam was aannemer en brandweercommandant en Jaap Blaauw en zijn vrouw In 1977 zijn daar het gezin van Co Kroes de derde genaratie van Kroes Manufacturen. Op de andere hoek Kramerstraat Oostzijde had je 80.
   Het pand heeft nu vier huisnummers 80C 80D 80E 80F.
   Het pand is gebouwd in 1923 staat nog op de gevel. Bovenaan.
   Met de winkel begonnen 9 november 1912 aan de andere kant Oostzijde 91. Dat is nu De Kiel.

 • Erik Esteie

  Volgens mij is het ook nog de Spar geweest

 • hans van loo

  Dat zijn zo van die details die je moet behouden!

 • Laat die Soeters er in vredesnaam vanaf blijven, van de hele Rosmolenbuurt.

 • I. vd Ven

  Siem de Ridder kwam in de jaren 60, toen ik in de dr. Schaepmanstraat woonde, dagelijks venten met melk e.d.
  Het was een vriendelijke man. Tot 2 jaar geleden kwam ik hem regelmatig bij de Dekamarkt in de oostzijde nog tegen. Is nu overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *