De Geveltoerist 77: Christelijke Lagere School, Wormerveer

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Christelijke Lagere School, Krommenieërpad 84, Wormerveer

De Christelijke Lagere School – nu een woonhuis – werd gebouwd in 1882. In 1924 werd door gereformeerden en hervormden samen een nieuwe School met den Bijbel aan de Wandelweg gebouwd omdat de school aan het Krommenieërpad te klein was geworden. In 1958 wordt de Christelijke School aan de Lijsterstraat geopend (School met de Bijbel Noord).

In 1977 fuseren de scholen tot Johan Boumanschool. In 1979 betrekt deze school het pand van de Cor Bruijnwegschool. In 1995 gaat de christelijke school samen met de katholieke Bisschop Romeroschool verder als De Toermalijn. En daarmee is de school weer terug waar ze ongeveer begon: aan de Marktstraat en het Krommenieërpad. (Gemeentearchief)

Links naast de school stond vroeger de Gereformeerde kerk (1878, gesloten in 1932).

De foto helemaal boven is van Jurriaan Bakker, de twee hieronder (detail van de gevel en het mooi bewaarde gebouwtje frontaal) van Michel Schermer van Facebook Wormerveer).

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *