De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: De Krententuin, Kerkbuurt 50, Westzaan

Wel een ‘vorige’ bestemming maar niet echt een ‘oude’. Zo’n tien jaar geleden was hier nog een snackbar gevestigd. Die is verdwenen, maar de naam staat nog trots op de gevel.

Maar waar slaat de naam ‘Krententuin’ op? In Assendelft zou volgens het Gemeentearchief Zaanstad een ‘krententuin‘ hebben bestaan, maar dus niet in Westzaan.

De bekendste Krententuin in Noord-Holland was de gevangenis in Hoorn, waar ook Zaankanters terecht konden komen.

Behalve op verzamelsites voor snackbars is weinig online te vinden over de Westzaanse Krententuin. Bouwbedrijf Molenaar & Molenaar verving de kozijnen.

In het Gemeentearchief is onderstaande foto (1970) te vinden van het pand, er hangt een Pepsi-bord met een onleesbare tekst eronder, de tekst heeft het over “rechts de winkel van kapper Ris ernaast de schoenwinkel van de familie Kat.”

UPDATES

De uitbater van De Krententuin was Klaas Gaus. Westzaner Wander van der Loo schreef op Facebook dat het voorheen de snackbar van Wicher Rink was.

Een tipje van de sluier werd opgelicht door een andere Westzaner, Wesley ‘McHollander’, die op de site van het Zijper Museum in Schagerbrug een foto vond van “Snackbar ‘De Krententuin’ in Burgerbrug” met rechts op de foto eigenaar Klaas Gaus. Burgerbrug ligt vlak bij Schagen, had Gaus (overleden in 2017) daar eerst een snackbar?

Foto van website Zijper Museum, met toestemming overgenomen.

Hieronder nogmaals de recente foto.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.