De Geveltoerist 84: Albert Heijn Zuiddijk

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Albert Heijn, Zuiddijk 87, Zaandam

Snel langsfietsen en goed opletten. De gevel is net onthuld, en omdat het pand verbouwd wordt tot Golden Zaan Hotel, zal het Albert Heijn-opschrift waarschijnlijk niet lang zichtbaar zijn. De originele belettering is niet meer te zien maar wat er gestaan heeft nog wel: Albert Heijn – zelfbediening.

De oude gevel werd gespot door Michel Brand die ons de foto’s stuurde.

Dat er een Albert Heijn zat, was bekend, zo schreven we al eerder over de komst van het hotel in de voormalige winkel waar daarna nog diverse andere zaken waren gevestigd. Michel hoorde van zijn vader Ed dat na Albert Heijn Club Incognito en pruikenhandel van Job Romein in het pand kwamen. Als laatste zat ‘7 Tepe’ daar (gesloten), daarvoor waren er onder meer disco Agora, Passe Partout, het Vraagteken, Al Dubai Cabaret (Sirina BV) en Knallende Kurken gevestigd

Eerder schreven we ook over het Albert Heijn archief waar we onderstaande foto vonden van het filiaal aan de Zuiddijk in Zaandam.

Gonda Kreeft deelde onderstaande foto in de Facebookgroep ‘Zaandam Toen en Nu’.

Hieronder een tweede foto van Michel Brand van het pand.

Misschien verbergen de hedendaagse gevels nog wel meer pareltjes, Simon de Wit gevel bij Coco’s?

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *