De Geveltoerist 85: Serooskerke(s), Krommenie

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Serooskerke(s), Serooskerkestraat 47-57, Krommenie

Orkaan-lezer Bert Veneman fietste door Krommenie en zag op de zijmuur van de flat aan de Serooskerkestraat (nrs 47-57) het bordje met met opschrift “Krommenie. 1 Feb. 1953 Serooskerke(s).”

Het bordje verwijst volgens Veneman naar de hulp die vanuit Krommenie geboden is aan de inwoners van het Zeeuwse dorp Serooskerke na de watersnoodramp in 1953 die zich in de nacht van 31 januari op 1 februari voltrok. Maar waarom ‘Serooskerke(s)’?

Bert had het uitgezocht: “Er zijn twee dorpjes in Zeeland met de naam Serooskerke, welk dorp door Krommenie is geadopteerd weet ik niet.” Kennelijk wisten ze dat in Krommenie ook niet, vandaar ‘Serooskerke(s)’. Dat zou kunnen komen omdat de gevelsteen pas later is aangebracht, het pand dateert namelijk van 1955.

Het ene Serooskerke ligt op Walcheren bij Veere, het andere (kleinere) dorp met destijds zo’n 300 inwoners, ligt op Schouwen-Duiveland. Het laatste dorp is door de gemeente Krommenie geadopteerd na de ramp, samen met Ruurlo en de gemeente Wisch (beide in de Achterhoek, Gelderland). In Serooskerke kwamen 15 mensen om door de watersnood.

Het adopteren van getroffen gemeentes gebeurde vaker, Zaandam adopteerde bijvoorbeeld Rilland-Bath.

In het gemeentearchief is iets te vinden over de hulpactie:

“Tijdens de watersnoodramp in Zeeland (1953) schoot de heer Wouda de bevolking van Serooskerke te hulp door een groep mensen uit Krommenie te organiseren en met een vrachtwagen met boerenpramen (platte boten) naar Zeeland te rijden. Als herinnering aan deze activiteit kreeg Krommenie de “Serooskerkestraat”. In september 2005 werd de heer Wouda benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats in het dorpshuis De Horn te Krommeniedijk, tijdens de jaarlijkse feestweek in september. De heer Wouda heeft zich als vrijwilliger voor het sociale- en culturele leven van het dorp Krommeniedijk enorm ingezet en is een voorbeeld voor de jeugd.”

Foto gemeentearchief Zaanstad

De zijwand van het flatgebouw (ook deze foto van Bert Veneman).

Hieronder de flat aan de Serooskerkestraat (foto Google Streetview)

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jan

  In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk (op Schouwen-Duiveland) wordt in een speciale vitrine nog aandacht geschonken aan deze actie uit Krommenie.

 • Ook in Serooskerke [sch] is de ramp nog niet vergeten .
  Ieder jaar is er nog een herdenking.Bij de 60 jarige herdenking zijn de adoptie gemeenten ook uitgenodigd.Helaas kon er toen geen adres van mensen uit Krommenie achterhaald worden.Wel zijn er mensen uit Ruurlo geweest.

  De oudere dorpsbewoners kunnen het linoleum uit Krommenie nog goed herinneren.
  Ook het Dorpshuis had zo’n vloer !

 • Wim Sminia

  In 1955 kwamen wij er wonen. Op huis nummer 47. Zeven jaar was ik. Ik kan mij de bezoekers uit Zeeland nog herinneren. Zag het vanuit het zijraam. Voor die gelegenheid was er een zes kanten bloembak geplaatst.
  Wim Sminia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *