De Geveltoerist 86: Garage Davidzon

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Garage Davidzon, J.J. Allanstraat 299, Westzaan

Voluit heet het bedrijf Garage en Rijwielbedrijf Davidzon. Een garage die in het dorp ook bekend is omdat het bedrijf de onofficiële naamgever is van de brug die ernaast ligt: de Brug bij Davidzon. De brug verbindt de Willem Dekkersloot (westkant) met de Dirk de Langesloot (oostkant).

De brug en de panden J.J. Allanstraat 297 en 299 (foto van Google Streetview). De huizen zijn in 1907 gebouwd, het garagepand in 1950.

De situatie in 1989 toen de garage nog in bedrijf was. De boerderij die destijds aan de weg stond, was eerst van Jaap Schoen, later van de familie Schreuder. Inmiddels staat er een andere boerderij (gebouwd in 2002).

De garage en de huizen ernaast voor de oorlog (1920 – 1940, foto Gemeentearchief Zaanstad). Het rechterhuis heeft nog kleine ramen en geen etalageruit, de latere garage (tussen het huis en de boerderij) is nog een houten schuur. Het linkerhuis lijkt een garage-ingang te hebben.

Een nog oudere foto (gedateerd: 1900-1930, gemeentearchief Zaanstad) van de ‘Krabbelbuurt’ met op de achtergrond de brug van Davidzon. Boven de bomen een roede van molen De Blauwe Hengst.

Tijdens het Oldtimers-event op de Dag van Westzaan is de garage elk jaar weer even garage (Foto Fred Eerenberg, 2017)

Beide panden en de garage nu (Google Streetview)

Hieronder nogmaals de recente foto, inclusief Bovag-bordje.

Opmerkelijk: waar we ook naar foto’s zoeken op Google, op vrijwel elke foto staat er een Landrover schuin voor nr 297 bij de brug geparkeerd.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, supermarkt, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Robert Wind

    Er staat bij de 4e foto dat het linkerhuis een garageingang lijkt te hebben. Dat is natuurlijk de etalage van de naastgelegen winkel met een lage borstwering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *