De Geveltoerist 92: Pakhuis De Wildeboer

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Pakhuis De Wildeboer, Dubbele Buurt 19, Wormerveer

Tot het eind van de jaren zeventig stond op deze plaats aan de Dubbele Buurt een ander pakhuis: De Eendracht. Schietvereniging SSV Zaanstad maakte gebruik van het gebouw. De schietbaan met kantine zat op de eerste verdieping, Willem van de Woude met zijn verlichtingszaak zat met zijn werkplaats en opslag op de begane grond. Op 28 april 1978 brandde het pakhuis nadat naast het gebouw een speedbootje in de fik was gestoken (zie reacties).

De Wildeboer, het pakhuis dat er nu staat, is gebouwd in 1740 en stond in Zaandam naast Verkade. De Wildeboer is een gemeentelijk monument, nu is het een woonhuis en een atelier.

Tijdens Open Monumentendagen zijn we wel eens op bezoek geweest, dat het De Wildeboer heette wisten we niet, die naam staat namelijk alleen aan de Zaankant op het gebouw.

Bert Versteeg fotografeerde het pand vanaf de overkant van de Zaan in Wormer (foto’s boven en onder).

Pakhuis De Eendracht was op 28 april 1978 verbrand. De Stichting Frans Mars kocht de Wildeboer voor 1 gulden en liet het op twee dekschuiten op 18 en 19 november 1985 naar Wormerveer vervoeren. Hier wordt het pakhuis aan land gesleept

De Wildeboer vlak na de verhuizing, foto GAZ.

In de buurt van het pakhuis in Zaandam stond tot 1911 een molen die De Wildeboer heette (Grietje Gerrits liet de molen bouwen en noemde hem naar haar overleden man Cornelis Wildeboer). Pakhuis en molen hebben geen relatie met elkaar volgens molenkenner Ron Couwenhoven. De molen was een paltrokmolen waar hout gezaagd werd. Op sommige foto’s is ook een schuur te zien maar dat is een open houtopslagplaats en lijkt ook niet op het zadenpakhuis.

De Wildeboer op de site van de Historische Vereniging Wormerveer.

De luiken in het pakhuis waren om frisse lucht in het pakhuis te laten waardoor de zaden die er werden opgeslagen niet gingen broeien. Binnen zijn schuiven in de vloeren gemaakt, zaden konden zo naar andere verdiepingen gestort worden. Informatie van het blog van Richard Keijzer, een verre nazaat van een van de eigenaren van het pakhuis.

Portretschilder Gemma van Gelder-Tervoort werkt nu in het pakhuis, deze foto komt van haar website.

De foto van Bert Versteeg nogmaals.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, supermarkt, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Bert Versteeg

  Molen en pakhuis hebben inderdaad niets met elkaar van doen gehad.
  Met een paltrok kun je alleen maar hout zagen – balken of wagenschot – dit in tegenstelling tot de bovenkruiers die men relatief eenvoudig kon ombouwen.
  Houtloodsen waren houtopslagplaatsen met dichte kopeinden , open lange zijden en er zat een dak op.
  Het gezaagde hout werd in pakketten gestapeld met tussenruimten zodat de wind het hout kon doen drogen.
  De molen, gebouwd in 1718,stond een behoorlijk eind ten westen van het pakhuis namelijk ten westen van de Vaart pal ten noorden en ongeveer in het midden van het Volkspark.
  In Westzaandam – Zaandam bestond tot 1813 uit twee dorpen,het dorp ten oosten van de Zaan heette,je raad het al ,Oostzaandam – hebben ca 30 oliemolens gestaan dus het kan inderdaad een zaadpakhuis zijn geweest waar het zaad werd opgeslagen en via de nabijgelegen Papenpadsluis en -sloot naar de molens werd vervoerd.

 • Op 28 augustus 1965 is de schietvereniging SSV Zaanstad opgericht en heeft in het pakhuis aan de Dubbelebuurt geschoten toen het op 28 april 1978 afbrande. Naast het gebouw was een speedbootje in de fik was gestoken.
  De schietbaan met kantine zat op de eerste verdieping, Willem van de Woude verlichting zat met zijn werkplaatsje en opslag op de begane grond.
  Na de brand is zowel de schietvereniging en vd Woude verlichting verhuisd naar het oude Bakker en Stoffels pand op het zuideinde een stukje verder richting de Adelaar. De schietverenging is daar weer opnieuw begonnen op 9 december 1978, vd Woude is vlak na de brand op deze lokatie weer opnieuw begonnen.

  Bron…
  Ik ben de secretaris van SSV Zaanstad, in die tijd schoot ik met mijn vader al in de Dubbele buurt, de data’s komen uit het verenigingsarchief en staan op de website van SSV Zaanstad (www.ssvzaanstad.nl)

  • De Orkaan

   Dank Rob, we zetten het ook nog in het bericht zelf. Ons geheugen laat ons dus niet in de steek gelukkig. Nu weten we dus ook wat de oorzaak van de brand was.

   PS: en stemmen op De Geveltoerist voor de Geschiedenis Online Prijs graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *