De Geveltoerist 97: BRUYNZEEL

De Orkaan blijft omhoog kijken (in dit geval trouwens in het rommelhok onder de trap). Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: BRUYNZEEL, Stormhoek 45

Deze gevelversiering staat niet meer op de plek waar die ooit stond: op de kop van de nu gesloopte schaverij van Bruynzeel. Die fabriekshal stond op het terrein dat IKEA op het oog had en nu een zandvlakte is.

De letters stonden op het meest rechtse gebouw van het gemeentelijk monument en zijn bewaard gebleven. Daar was bij de sloop veel over te doen. Bruynzeel in Bergen op Zoom wilde ze wel hebben maar weghalen was erg duur. Nu nu liggen ze dus in het rommelhok in de hal bij Goeds.

Hieronder een foto van de website van Zaans Industrieel Erfgoed, daar is de sloop uitvoerig gedocumenteerd.

Hier de Bruynzeelhallen op de achtergrond, voor de Russische Buurt en het Salm (foto: collectie Henk van Dalen).

Behalve de foto helemaal boven maakten we er nog een waar de spinnenwebben mooi op te zien zijn. We herkennen de E, de N en de B op de achtergrond.

In de ontwerpen voor IKEA duiken de Bruynzeel-letters overigens ook nog een keer op. Maar dat blijft virtuele toekomstmuziek.

De letters stond op de kop van een van de hallen.

We schreven al vaker over Bruynzeel en IKEA.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, supermarkt, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, rusthuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, krantengebouw, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek, zwembad.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *