De Groote Blijver? (filmpje)

De Groote Weiver wil niet weg. Op het terrein waar ze nu ’tijdelijk’ zitten, moet woningbouw komen volgens grondeigenaar ZVH.

Volgens de plannen van De Groote Weiver kan dat prima, maar dan met een nieuwe Weiver, die dan kan functioneren als de beloofde cultuurvoorziening in Zaanstad-Noord.

Zo’n voorziening, met een theaterzaal, is door Zaanstad toegezegd na het afschieten van het Cultuurcluster. Met jongerenhuisvesting op hetzelfde terrein slaat Zaanstad twee vliegen in een klap volgens De Groote Weiver.

Jan Hekman van de Groote Weiver heeft al veel alternatieve locaties bezocht maar niks voldeed: te klein, niet beschikbaar, in woonwijk, te duur… Dus waarom niet gewoon blijven en cultuur met wonen combineren?

De gebouwen op het terrein, het REM-eiland, dateren uit de jaren tachtig toen daar het districtskantoor van PWN en PEN werd gebouwd. Het gebouw werd ontworpen door architect Maarten Min, die ook bij de nieuwe plannen betrokken is. Het pand wordt door PWN en PEN in 2008 verlaten en gekocht door ZVH.

De sloopplannen van ZVH zijn onnodig volgens Hekman: “Het pand kan nog jaren mee.”

Hier het filmpje waar de plannen uit de doeken worden gedaan:

 

 

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Marga Palmboom

    Het hele complex uit begin jaren tachtig heeft alles in zich om aangewezen te worden als gemeentelijk monument! En de nieuwe uitbreidingen met kleinere zelfstandige woningen zoals door Maarten Min is voorgespiegeld zijn niet alleen geschikt voor jongeren, maar ook voor ouderen. Dit is afgelopen zondag in de Groote Weiver door enkele personen al kenbaar gemaakt. Op dit moment zouden in Krommenie direct 56 jongerenwoningen beschikbaar kunnen gaan komen, als Parteon de ‘Durghorst’ op de Eikelaan niet zal gaan slopen. Laat de politieke partijen hiervoor eens snel in actie gaan komen, voordat het te laat is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *