Myrna van Kemenade ruilde 21 jaar geleden haar drukke Amsterdamse showbizzleven in voor een rustige tijd aan de Zaan. Deze week deelt zij haar verhaal met De Orkaan.

Tussen 2000 en 2024 kreeg de Zaanstreek er 27.750 nieuwe inwoners bij. Daarvan kwamen er ruim 10.000 bij in de laatste acht jaar. In deze rubriek gaat De Orkaan op zoek naar de gezichten achter de verhuisstroom; wie zijn deze import-Zaankanters? 

De 52-jarige Myrna is een geboren Brabandse. Als jong meisje had zij al grootse dromen. ‘Ik wilde ballerina worden.’ Na de middelbare school vertrekt Myrna als au-pair naar Engeland. Daar zet zij haar ambitie voor het balletdansen voort bij een dansstudio in Londen. 

Na die periode begint Myrna de opleiding Docent Dans aan de Academie voor Theater en Dans, ‘maar stiekem wist ik al dat ik zelf op het toneel wilde staan.’ En dat lukt de ambitieuze danseres ook: van balletoptredens tot dansmodeshows, musicals en videoclips van artiesten.

‘Ik heb met grote namen uit de industrie mogen werken, zoals Herman van Veen en Joop van den Ende.’

Als Myrna zwanger raakt, komt er een einde aan haar drukke showbizzleven. ‘Mijn toenmalige partner en ik wilden graag kinderen. Het gezinsleven was niet te combineren met mijn werk.’ In die periode ontdekt Myrna yoga. ‘Dat was voor mij een soort aha-moment, net zoals ik bij dans had.’ Tussen haar laatste optredens door volgt Myrna een opleiding tot yogadocent. 

Via de ouders van haar voormalige partner belandt Myrna in Zaandijk. ‘Wij woonden heel leuk in een schattig hoekhuisje achter de Zaanse Schans.’ In die periode begint zij met yogales geven in de balletschool van een vriendin in Amsterdam. 

Een paar jaar later besluit Myrna dat zij liever haar eigen studioruimte wil. ‘Een pand naast de Prins Bernhardbrug in Zaandam stond al heel lang leeg. De huur was hartstikke hoog: 1800 euro per maand.’ En daarom vond Myrna het stiekem wel spannend.

‘Natuurlijk zei mijn hoofd wel: ik kan dit niet betalen, waar ben ik mee bezig? Maar ik luister altijd naar mijn hart.’

‘De dag van de opening vergeet ik nooit meer: 16 juli 2007.’ Dit markeert het ontstaan van Yogadreams. ‘Er kwam honderd man langs, waarvan de helft meteen lid werd. Toen viel er een grote last van mijn schouders; ik kon de huur betalen.’ Inmiddels is Yogadreams verhuisd naar een groter pand: het voormalig weeshuis aan de Vinkenstraat in Zaandam.

In eerste instantie zag Myrna Zaandam als locatie voor haar yogastudio vooral als praktisch en betaalbaar. Inmiddels is ze echt van de stad gaan houden.

‘Je hebt hier veel samenhorigheid. En er komen steeds meer kleine ondernemers bij die elkaar steunen.’ 

In haar vrije tijd brengt Myrna het liefst een bezoekje aan het theater en gaat ze uit eten. ‘Ik vind het concept van JongWijs in Westzaan erg leuk.’ Het restaurant is in tweeën gedeeld: op de Jonge-kaart staan plantaardige gerechten en nieuwe experimenten van jonge makers. In het Wijze-deel kan je traditionele gerechten eten, zoals ambachtelijk bereide ganzen. 

Myrna vindt het jammer dat er weinig soortgelijke horecagelegenheden zijn in de Zaanstreek. ‘Goed eten met pure, biologische producten; dat mis ik nog wel. Er zijn genoeg “hapsnap-plekken” in de buurt, maar voor een uitgebreid viergangendiner moet je uitwijken naar Amsterdam.’ 

Myrna woont op dit moment samen met haar partner en zijn dochter in de gezellige buurt Oud-West in Zaandam. Haar eigen dochter is inmiddels het huis al uit.  

‘Ons huis is echt onze veilige haven. Mijn partner is schrijver. En in de tuin hebben we een schrijvershuisje voor hem gemaakt, waar hij in alle rust kan werken.’

Al blijft Myrna Brabander in hart en nieren, zij voelt zich als een vis in het water tussen Zaankanters. ‘Ik ben dol op reizen, maar stiekem is het leukste aan reizen thuiskomen. En thuiskomen doe ik hier, in Zaandam.’

Zaanse schatten volgens Myrna

  • ‘Bij Verrassing aan de Zaan kan je lekker eten. Er heerst een fijne ambiance en ze hebben een goed terras aan de Zaan, dus in de zomer kan je lekker buiten zitten. Daarnaast vind ik het leuk dat een vrouwelijke ondernemer het restaurant runt.’ 
  • ‘De Koffiezaak vind ik heel goed. Ze gaan mee met de tijd en nieuwe smaken, en de koffie is lekker. Goemans is natuurlijk ook een begrip in de Zaanstreek. Dat is dé plek waar je een ijsje haalt. Het ijs wordt met echte ingrediënten en met de hand gemaakt.’
  • ‘Lokale ondernemers die iets met een passie doen, ondersteun ik altijd. Bijvoorbeeld Bloementuin aan de Zaan vind ik echt een verrijking voor Zaandam. Daar haal je biologische bloemen en het personeel denkt met je mee. Ook vind ik het fijn om naar huidverzorgingskliniek Cotton Clinic te gaan.’

Door: Mila Lange. Afbeeldingen van Jongwijs en Goemans van De Orkaan.