De kansen van DENK en PVV

Op 1 februari kon Ahmad Eid, nr. 2 op de kandidatenlijst van DENK, trots melden dat “ruim 50 personen door weer en wind naar het gemeentehuis van Zaanstad zijn gekomen om de ondersteuningsverklaringen te tekenen voor @DENK_Zaanstad”.

Op maandag 5 februari moeten partijen die voor het eerst deelnemen aan de verkiezingen (DENK, PVV, Volkstem, PvdD, VDP) minstens 30 handtekeningen van stemgerechtigde kiezers hebben verzameld om aan de verkiezingen mee te mogen doen.

Alle partijen moeten op die dag hun officiële kandidatenlijsten inleveren.

Wat zijn de kansen van de 17 (!) partijen die hebben aangekondigd mee te zullen doen?

Eerder publiceerden wij een overzicht van de stembureaus waar DENK en PVV bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 2017 de meeste en minste stemmen haalden. Op de site van Zaanstad is een gedetailleerde kaart te zien: alle stembureaus met de grootste partijen.

De sterke positie van DENK in Poelenburg valt op (hoe groter de cirkel, hoe hoger het percentage behaalde stemmen). PVV doet het goed (maar met minder overwicht) in Krommenie, Wormerveer en oud-Zaandam.

Maar de VVD is kampioen, bij verreweg de meeste  stembureaus de grootste, en een sterke positie in Assendelft, Krommenie en Westzaan.

Slechts twee andere partijen zijn ergens ‘de grootste’: de PvdA (stembureau Erasmushuis) en GroenLinks (stembureau stadhuis Zaanstad)… wij zeggen niks….

Foto boven van het Twitter-account van Ahmad Eid.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *