De Koek- en beschuitfabriek van Hille en kunstenaar Willem Jansen

De Koek- en beschuitfabriek van Hille en de kunstenaar Willem Jansen zijn onlosmakelijk met elkaar en met de Zaanstreek verbonden. De Koek- en beschuitfabriek van Hille werd op 2 juni 1901 in Zaandam opgericht door de 22-jarige bakkerszoon K. Hille uit Koog. Tot 1961 was het één van de beeldbepalende fabrieken in de Oostzijde in Zaandam.

Hille en Zoon gaf ook een reeks plaatjesalbums uit, waarvan er verscheidene werden geïllustreerd door de Zaanse kunstenaar Willem Jansen.  

Expositie ‘De albums van Hille – Beschuit voor ’t plaatje’

Na het overlijden van Willem Jansen werd in 1973 de Willem Jansenstichting opgericht. De stichting stelt zich ten doel om zoveel mogelijk werken van de kunstenaars Willem Jansen en zijn zoon Chris Jansen in eigendom te verkrijgen en deze permanent tentoon te stellen. Ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan heeft de Willem Jansenstichting een expositie ingericht, welke volledig is gewijd aan de aquarellen die zijn gemaakt voor de plaatjesalbums die de voormalige Koek- en beschuitfabriek Hille uitgaf. De expositie ‘De albums van Hille – Beschuit voor ’t plaatje‘ is nog tot en met 13 mei te bezoeken bij Galerie Staphorsius. Locatie: J.J. Allanstraat 287b, Westzaan.

Historisch Café ‘Koek- en beschuitfabriek van Hille’

De vereniging Historisch Zaandam organiseert op 24 april een Historisch Café bij buurtcentrum de Bovenkruier. Hier staat de Koek- en beschuitfabriek van Hille centraal. Luuk Harrewijnen en Kees Terwee nemen de bezoekers mee in de geschiedenis van de Hille beschuitfabriek. Ook komt de expositie ‘De albums van Hille, Beschuit voor ’t plaatje’ van de Willem Jansen Stichting uitgebreid aan de orde. Het Historisch Café begint om 14.00 uur. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.

Werk van Jansen
Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *