De Kroon op de Peperstraat

Ondernemer Ruud Moes heeft een plan bedacht voor een winkelcentrum van zo’n 3000 vierkante meter met 300 parkeerplaatsen aan de Peperstraat in Zaandam.

De zieltogende winkelstraat moet de kroon op Zaandam worden. Het gaat dan ook “De Kroon” heten. De plannen bestaan nog slechts op papier, maar er zou o.a. een supermarkt in het pand moeten komen.

Moes onthulde zijn plannen maandagavond 8 februari in het Zaanradio-programma Zaanse Zaken: “de Peperstraat is nu net Beirut”. Op de Facebook-pagina van het programma verscheen onderstaande tekening van De Kroon.

Moes is ook bekend van boot-problemen bij Zingen op de Zaan, De Kleine Waarheid, het plan (samen met H. J. Bakker) om het oude Havenkantoor op de Oostkade te herbouwen, en het evenement 200 jaar Zaandam dat op een financieel debacle uitliep.

de kroon peperstraat ruud moes

In de uitzending (hier terugluisteren) vertelt Moes hoe hij ooit begon door de leiding te nemen bij de verbouwing van Wastora, het Verzetsplantsoen opknapte, in de jaren negentig Sjoerd Soeters souffleerde bij bij het Inverdanplan en uiteindelijk strandde bij 200 jaar Zaandam. Maar zijn motto is: “Geslagen maar nooit verslagen”.

Ruud Moes in de uitzending:

“dan kom ik me zelf ook wel eens tegen en dan geef ik er een beetje gas bovenop, je kan het zinkende schip verlaten maar er ook op blijven zitten en de gaten dichten. Waar gewerkt wordt vallen spaanders. De trein rijdt, en er is geen weg meer terug. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.”

Tegenwoordig bestiert Moes elke zaterdagavond café De Soete Inval in de Klauwershoek in Zaandam (pand Kleine Waarheid): “de mensen zitten in de café’s in de buurt te wachten tot het opengaat, die stromen dan leeg”.

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Bert Pots

  Zullen we meneer Moes meenemen op een leegstandswandeling door het centrum van Zaandam? Dan komt hij wel tot inkeer.

 • Cornelis wijngaarden

  Mooi plan ben trots dat er mensen zijn zoals Ruud Moes . Havenkantoortje staat bij mij ook bovenaan het lijstje als Duoraadslid

 • Frits Krom

  Leuk, die Zaanse gevels “om het hoekie”. En als het dan tòch De Kroon heten gaat, zet dan ook maar “kroon puntjes” op de trapjes van dat trapgeveltje. 🙂

 • dirk

  het mij niet geheel duidelijk waar dit plan gerealiseerd gaat worden….
  zuidelijk of noordelijk……? neem aan de laatste…?

 • Erik Esteie

  Kruising A.F. de Savornisstraat kruising Peperstraat?

  Mooi!

  Beter dan wat er nu staat en een super investering in het oosten van Zaandam, mocht dit meer zijn dan hersenspinsels

 • Broekjevol de 3e

  Op zich een mooi plan, maar hoe gaat dit rendabel worden? Er staat nu al genoeg leeg en is het niet gewoon een achterhaald ieder om mensen naar winkels toe te krijgen?

 • Het idee van Moes op zich is niet verkeerd, echter wat markt- en omgevingsonderzoek geeft aan dat er een overkill aan retail en horeca is.
  Er zijn wel alternatieve mogelijkheden, wellicht een stjk brainstorming hieromtrent, zie kansen.
  Echter geen supermarkt( ook bij het nieuwe ziekenhuis komt alweer een foodretailer, qua m2 kilometers en verzorgingsgebieden geen behoefte) binnenkort 1x Aldi, 1x Lidl en 1x AH EXTRA! DAT ER WAT GEBEUREN MOET MET DE PEPERSTRAAT E.O. IS JUIST

 • Pieter de Vente

  Grappig! Die Moes met zijn zoveelste dat-gaat-nooit-lukken plan! De dag is mooi begonnen!

  • Jan Faber

   Soms is het beter om van je wolk af te stappen, echter in dit geval is de constatering van de situatie het gelijk!
   Leonardo da Vinci, was ook een groot denker, waar toch wat zaken realistisch werden

   Gemeentebestuur en serieuze ontwikkelaars ga aan het denken, een vervolg op INVERDAN dat kan(!,?)

   • Ruud Moes

    Het plan peperstraat grotendeels bedacht door mij gaat nu zelfs groter worden
    Ik ben blij dat er wat gaat gebeuren
    Met dank aan Leonardo
    Groet Ruud

 • Monique

  Ziet er mooi uit, maar ik denk niet dat er behoefte is aan een winkelcentrum aangezien er zoveel leegstand is en er steeds minder behoefte aan winkels is. Ik denk niet dat er nu goed gekeken wordt naar trends. Geldverspilling.

 • Huibert Latenstein

  Een leuk plan dat geef ik onmiddellijk toe!! Maar kijk eens hoeveel vierkante meter winkelruimte er al leeg staat. En dan nu weer V&D het is nog totaal onbekend of Hudson Bay hier ook een locatie gaat openen. De Peperstraat doet mij denken aan een winkelstraat uit de communistische tijd in oost-Europa net zoals het overgrote deel van Zaandam-Centrum het toppunt van droefheid.

  Het lijkt mij een veel beter idee dat de raad/ college d.m.v. nieuwe bestemmingsplannen het aantal vierkante winkelruimte beter gaat begrenzen en dat de woonfunctie vlak bij het centrum waaronder ook dus Peperstraat flink wordt vergroot. Ik denk dat er best veel vraag is naar woningen dicht bij het centrum.

  • Jan Faber

   Het lijkt me dat de discussie( alhoewel er veel juiste conclusies zijn)hieromtrent kan worden beeindigt

   leuk nieuw item :
   ontwikkeling binnenstad L
   gedempte gracht( nu nog het directe stationsgebied) en de Westzijde. Potentie genoeg om dit gebied asap te ontwikkelen

 • Kroes Mohrs

  Wees blij dat er denkers zijn. Ruud ga er mee door. De Radiouitzending niet gehoord. De naam Bouwproject “Kroon” krijgt nu de Provincialeweg naast de scholen Et Buut en Westerkim en de Mauritsstraat en hele rij hoge flats tot aan de Vaart. Ruud Moes kan je niet gaan praten met Babel en Zaans Erfgoed. Kan de Beatrixflat blijven staan. Voor mijn is de Fabriek (de oude Jozefschool) en de Beatrixflat met de Sluis de Oostkant van de Zaan. Dit is voor mijn het beeld van deze Historische plek. Mijn man Co Kroes zei in 1996 dat de hele Peperstraat op de schop kon. en maar hameren op een parkeer garage. Ruud en Co zijn verre neven. Ruud veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *