Twee flats van minstens 14 bouwlagen van 40 meter à 50 meter hoog. Dat wordt ‘De Nieuwe Beatrix’. We zagen het plaatje op de website van Vernieuwing Peperstraat. Uit eerder impressies bleek dat de flats ook een puntdak kregen, in dat geval komt er nog minstens een bouwlaag bij.

De huidige Beatrixflat (eentje maar) heeft 7 etages en is zo’n 25 meter hoog. Op de afbeelding is filmtheater De Fabriek te zien.

Volgens de ontwikkelaar wordt het bestemmingsplan van de eerste fase (waar de Beatrix overigens niet bij hoort) nog voor het einde van dit jaar ter inzage gelegd. In de afgelopen periode zat er weinig schot in de plannen die vooral werden uitgesteld.


UPDATE: De woordvoerder van wethouder René Tuijn laat weten dat het ontwerpbestemmingsplan en de omgevingsvergunning fase 1 waarschijnlijk op 12 december door B&W worden besproken. Als het college akkoord is, start de periode van inzage en kunnen belanghebbenden reageren. Na deze periode neemt de raad een besluit.


Overigens verscheen er in 2019 een rapport dat in opdracht van Zaanstad was gemaakt en waarin het volgende te lezen valt: “De Beatrixtoren is van hoge cultuurhistorische waarde als prominente en zichtbare herinnering aan de naoorlogse modernisering van de omgeving van de dam: het historische hart van Zaandam.” Kijk dus nog maar even goed (onder), lang zal het niet meer kunnen.

Lees hier ons Peperstraat-dossier.

Hieronder de foto nogmaals in een aanklikbare versie (om hem schermvullend groot te maken).

Door Piet Bakker. Bronnen: website Vernieuwing Peperstraat en eerder nieuws op De Orkaan. Foto onder: De Orkaan.