Woensdag 9 september gaat de gemeente met bewoners in de omgeving van Krommenieërpad, Tulpstraat en Noordeinde in Wormerveer praten. Dat zijn de mogelijke locaties voor de nieuwbouw van De Toermalijn.

De plannen voor nieuwbouw op het terrein tussen Marktstraat en Krommenieërpad zijn ter discussie komen te staan nadat de gemeente juridische procedures over de bouw verloor. Het hele proces moet opnieuw, een complete reset aldus de gemeente.

De aanvankelijke plek (nr. 1 op de kaart) is overigens nog steeds een optie, er zijn verschillende varianten aan het Krommenieërpad en de Marktstraat aldus de gemeente. Dat zou wel de goedkoopste optie zijn (de schade bedraagt nu al € 1,6 miljoen). Maar fouten van het verleden (te dicht bij de andere bebouwing, te hoog) moeten uit de weg gegaan worden. Aanpassing van het ontwerp dus.

toermalijn kaart

Aan de Tulpstraat (nr. 2 op de kaart) is nu al een vestiging van de Toermalijn. Deze optie is duurder (sloop, nieuw ontwerp) en duurt aanzienlijk langer. Ook hier wordt betrekkelijk dicht op de bestaande bebouwing gebouwd, dus procedures met omwonenden zijn niet uit te sluiten.

De derde optie is het braakliggende terrein aan het Noordeinde (foto links boven). Vroeger was hier de fabriek van Klinkenberg gevestigd. Ook deze plek heeft een nieuw ontwerp nodig. Concrete plannen had Zaanstad niet, in 2013 schreef de gemeente:

“Het Noordeinde is een stuk braakliggend terrein in Wormerveer Noord. Er wordt gewerkt aan een bestemmingsplan voor deze locatie die duidelijkheid zal geven over het programma. De kans is groot dat het Noordeinde voorlopig nog braak blijft liggen. Er wordt nagedacht over een tijdelijke invulling.”

Aan het Noordeinde, op n. 66, staat ook nog een 17e eeuwse woning, Klinkenberg wilde dat in de jaren tachtig slopen, maar de zusters Bruijn (achternichten van de Wormerveerse schrijver Cor Bruijn) verzetten zich met succes tegen de sloop. Thans is Parteon eigenaar van het huis.

Hieronder het terrein met toen nog de bebouwing van Genius Klinkenberg in 1985 (foto Gemeentearchief). Aan de overkant van de Zaan ligt de Wormerse vestiging van Cargill, wat een mogelijke hindernis voor bebouwing kan zijn.

klinkenberg