De afgelopen weken kwam een groepje van negen natuurliefhebbers bijeen in de Noorderkerk. Femmy Veeloo en Aria van Buuren waren, samen met dominee Sjaak Visser, de initiatiefnemers. Die negen kwamen niet voor het gebed, maar wel voor de bezinning. Bezinning op onze leefomgeving en de focus lag op de insecten, die zo’n belangrijke rol vervullen in de natuur en voor ons voedsel.

Door: Ruud Baars

In de eerste bijeenkomst gaf Martin Kruidenberg, imker van o.a. de bijen in de heemtuin, een boeiende inkijk in het leven van de bij. De rol van de bij, de vele verschillende soorten bijen, hoe je de bijen naar je eigen tuin kunt lokken. Hij vertelde alles over het houden van bijen, over de honing, over bijenziektes en de enorme bijensterfte door het toedoen van de mens. Het ging over de zo belangrijke wilde bijen die, soms vergeefs, een veilig plekje zoeken om te nestelen. Wij kunnen niet zonder insecten, was zijn boodschap, maar we kunnen er wél iets aan doen.

En dat deden die negen. Ieder van hen zou een insectenhotel gaan inrichten voor in de eigen tuin of op het balkon. Er werden al wandelend gezamenlijk materialen verzameld, zoals holle takken, stukjes boomstam, takjes, dennenappels, riet. Velen gingen zelf nog naar het bos en ieder zocht thuis naar een kistje, naar kurken, een stukje gaas.

Velen deden thuis al voorwerk.

Deze week was de laatste bijeenkomst in dat zaaltje achterin de kerk.

Het werd niet bepaald een stiltedienst. Er werd geboord, gesleept met materiaal, alles werd op maat geknipt en gezaagd terwijl op de vloer steeds meer stof, zaagsel, takjes, afgezaagde stukjes hout, gaas en touw terecht kwamen. Het oogde als een heuse werkplaats, waar men behulpzaam was voor elkaar.

En tussendoor was er ook nog tijd voor de nodige discussie over zonnepanelen, warm douchen of koud douchen, die mooie documentaire van “Tegenlicht” over de uit de hand gelopen Nederlandse export en dat het volgende project misschien een egelhuisje zou worden. Want we gaan verder, werd er gezegd.

Afgelopen dinsdag, precies om 12 uur was de oplevering van de nieuwbouw. Een enkeling moest thuis nog wat details afronden.

Deze week zullen de negen hotels hun plekje in de Zaanstreek krijgen en officieel worden geopend.

Heel wat wilde bijen en vele andere insecten kunnen straks een woning betrekken. Zonder wachtlijst, zonder makelaar, zonder hypotheek.

Het is een mooie gedachte, dat de Noorderkerk op deze wijze, samen met die negen, onderdak biedt aan zoveel medebewoners van onze planeet.

Foto’s: Aria van Buuren en Ruud Baars