De onstuitbare smakeloosheid die vrouwenvoetbal heet: reünie ZCFC dames 35 jaar!

Dames zcfc 1983

Toen in 1921 het ‘onsmakelijke’ vrouwenvoetbal verboden werd door de Engelse voetbalbond, begon het in Nederland pas.

In 1924 werd in Oostzaan -je leest het goed: OOSTZAAN!- de allereerste vrouwenvoetbalclub van Nederland opgericht: OVV. Het kan te maken hebben gehad met het feit dat Wilhelmina Poot wethouder was. De allereerste vrouwelijke wethouder in Nederland en -jawel- in OOSTZAAN!

Pas 55 jaar later volgden de vrouwen van ZCFC. Op de plek waar nu het jeugdcomplex van AZ wordt gebouwd op sportpark de Kalverhoek. Niet alle christelijke football heren omarmden de dames. Al in 1971 gooit de KNVB een balletje op, maar de mannen weten hun bolwerk te bewaken tot 1979.

En dat is nu 35 jaar geleden! Via de  Facebookpagina van lid van het eerste uur Marieke van Soest, ontstond het idee voor een grote ZCFC vrouwenreünie die daar ook direct geregeld werd. Op zaterdag 6 juni van 15:00 uur tot 17:00 uur worden alle dames met een Zet-verleden uitgenodigd voor een drankje bij Eetcafé de Toog in Koog aan de Zaan.

Wij stellen voor dat iedereen vooraf het grote ZCFC lied instudeert op de Melodie van ‘Oh Waterloopplein’

 ♪ Ooh ZCFC, Oh ZCFC

Als je naar ontspanning zoek(t), kom dan eens naar de Kalverhoek,

En neem ook je supporters mee,

naar ZCFC! (10 keer) ♪

Toch nog even over Oostzaan: wij vonden een krantenartikel uit 1920 waarin vermeld werd dat Wilhelmina Poot waarnemend burgemeester werd. Wij denken de allereerste vrouwelijke waarnemend burgmeester. Ja! IN OOSTZAAN! Schermafbeelding 2015-04-18 om 08.51.27Op de damesvoetbalfoto die eigendom is van Marieke van Soest (waarschijnlijk 1983) menen wij een Orkaankracht te herkennen. Hint: ze draagt iets oranjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>