De Westzijde. Ooit de winkelstraat van Zaandam, nu veel leegstand, permanente uitverkoop en lelijke gevels. Daar wil de gemeente wat aan doen via een Subsidieregeling Gevelverbetering.

De Orkaan steekt de helpende hand toe: vandaag deel 4: nr. 22 t/m 40: voor de klusser.

Veel panden aan de Westzijde zijn goed bewaard met mooie gevels, torentjes en details. Goed te zien als je omhoog kijkt vanaf de overkant van de straat. Maar op ooghoogte gaat het mis bij de etalages en lichtbakken. Er staan prachtige panden maar je moet niet te dichtbij komen en niet teveel recht voor je uit kijken.

Wij lopen deze week door de Westzijde.

Van nr. 22 t/m 40 (voor de klusser)

Wie wil zien wat er mis is met de Westzijde moet vooral dit stukje bekijken. Op nr. 22 (het meest rechtse gebouw) is niks aan te merken: ongemoeid laten. Het pand, gebouwd in 1883, heeft een bewogen geschiedenis als woonhuis, hotel, AH-kantoor, winkel, verzekeringskantoor en pop-up-shop.

In de panden ernaast gaat het helemaal mis: verwaarloosde gevels aan de linker en rechterkant (wat betekent die gevelsteen op het meest linkse pand eigenlijk?), oerlelijke winkel-entree’s, graffiti en leegstand in twee panden. De naam van Dirk Groen – in het verleden daar met een winkel aanweizg – staat nog boven de Kruidvat-winkel.

Verderop nog meer leegstand in de voormalige Prénatalwinkel (32, 34) en de vestiging van Intertoys (36) met een heel lelijke dakkapel.

Het pand rechts (uit 1750) is Westzijde 38, waar ooit Czaar Peter verbleef, is nog steeds woonhuis. Daarnaast wordt het weer klussen in de voormalige Zaanlandse Schoenhandel (en Big Bazar). Voor dat pand maakte Sjoerd Soeters ooit een een schets voor een nieuwe gevel. Op deze plek stond het geboortehuis (nr. 42) van verzetsheld Walraven van Hall.

De regeling geldt voor winkels tot Botenmakersstraat en Ruyterveer. De subsidie is maximaal 20% van de kosten en € 25.000 per pand. Afhandeling in volgorde van binnenkomst van de aanvraag.