De Orkaan slaat ‘feestje’ Schanszichtpad over…

We kregen een mail van de communicatie-adviseur van het Recreatieschap Twiske-Waterland. Of we op 14 juli aan wilden schuiven bij de feestelijke heropening van het Schanszichtpad, het ‘laarzenpad’ door de Kalverpolder dat ‘om’ de Zaanse Schans loopt.

Het feestje wordt georganiseerd door de Provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Zaanstad en Recreatieschap Twiske-Waterland en Stichting Kalverpolder. Samen met hotemetoten als Ilse Zaal (gedeputeerde Provincie Noord-Holland), Wessel Breunesse (wethouder Zaanstad), Riena Tienkamp (hoofd Staatsbosbeheer Noord-Holland) en Han Bruggink (programmamanager Recreatieschap Twiske-Waterland) konden we een taartje eten “onder genot van koffie, thee”.

We gaan niet.

Ten eerste is het pad allang open (sinds 15 juni), ten tweede is het een ‘heropening’ wat natuurlijk een aanleiding van niks is en ten derde vinden we het geen feestje.

Geen feestje

Wij vinden eigenlijk dat de Provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Recreatieschap Twiske-Waterland, de Zaanse Schans en de gemeente Zaanstad zich hun ogen uit hun kop moeten schamen dat ze er bijna 5 jaar over gedaan hebben om geld bij elkaar te krijgen om de bruggen in het pad te renoveren / vervangen. Sinds november 2018 was het pad afgesloten.

Het natuurpad door de Kalverpolder bij de Zaanse Schans (van Zaans Museum naar de Scouting) werd november 2018 gesloten omdat de bruggen te gevaarlijk waren aldus Staatsbosbeheer, die begin 2019 meldde dat ze geen geld hadden (vervanging zou 4 à 5 ton kosten). Er werd gebedeld bij Stichting Kalverpolder, Vereniging Zaansche Molen, Stichting Zaanse Schans, gemeente Zaanstad en Recreatie Noord-Holland NV (Provincie), maar niemand trok de knip. In januari 2021 was er wel geld, maar niet genoeg, er ontbrak nog € 84.000. In maart 2021 was het tekort ‘na donaties’ teruggebracht tot € 20.000. Wethouder Wessel Breunesse (GL) beloofde toen ook, na vragen van Marianne de Boer (toen: Lokaal Zaans) dat het werk kon beginnen: “die € 20.000 vinden we wel in de aanbesteding of versobering.” Het pad kon voor de zomer van 2021 open wat hem betrof.

Dat was dus 2,5 jaar geleden.

In oktober van 2021 meldde Staatsbosbeheer “Goed nieuws: het benodigde bedrag van €464.000 voor de vernieuwing van het wandelpad Schanszichtpad is rond.” De bruggen konden in 2022 gebouwd worden, in 2023 zou het pad weer open kunnen. De Stichting Kalverpolder ging uit van “heropening rond de jaarwisseling.” Maar Zaanstad stelde een besluit over de omgevingsvergunning uit waardoor begin 2023 geen optie meer was. In maart van dit jaar was het dan toch klaar, maar toen kwam het broedseizoen. Vanaf 15 juni kan je er weer over lopen.

Daarom gaan wij dus niet naar de ‘Feestelijke afsluiting’.

Lees hier de hele geschiedenis (12 artikelen tot dusver) vanaf de sluiting t/m de heropening.

Door Piet Bakker, bronnen: eerdere berichtgeving op De Orkaan (zie link hierboven) en de uitnodiging van het Recreatieschap (en bezoek ter plekke).

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Rens Kleijn

    Deze heropening past inderdaad, in het plaatje van kijk eens hoe goed we dat weer hebben gedaan. Men kietelt zich zelf graag om plezier te hebben. Of de afzegging van de Orkaan verstandig is zal moeten blijken, het geen gebruik maken van de uitnodiging geeft in toekomstige gevallen het excuus, men had geen interesse dus we hoeven ze niet te vragen. Daarmee mis je mogelijk informatie.

    ,

  • Dré Prijs

    Misschien moet De Orkaan de redactievergaderingen gaan streamen. 😉 Dat scheelt een hoop werk. 😎 😉

  • jeetje, wat een gedoe om een paadje van bijna niks. Het zal straks wel een heel erg groot feest worden als de roltrappen bij het stadhuis heropend worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *