De Orkaan wenst je een fijn paasfeest!

Wij wensen je veel eieren, speurtochten, dames in hazenpak, kerels in kippenpak, paasvuren, gezang, geshop, geloof, eten, gelach, lammetjes, matzes, beschilder en paasmarkten toe. 

Voor het ei dat niet weet wat pasen is een korte uiteenzetting. 

  • Pasen… Waarom?! Wel, drie dagen nadat Jezus gekruisigd werd stond hij op uit de dood. Dat is een prestatie. In The Passion werd uitgelegd door Pontius Pilates -de baas die Jezus nagelde, maar de verantwoordelijkheid daarvoor bij het volk neerlegde. Beetje politiek, Jon van Eerdzeg maar-, dat kruisigen heus geen pretje is. Hij eindigt zijn betoog met: “Uiteindelijk zal Hij geen kracht meer in zijn benen en armen hebben om zijn lichaam op te drukken. Jezus zal niet meer kunnen ademen. Doodsoorzaak: verstikking.” Op Goede Vrijdag herdenken we Zijn dood, met Pasen vieren we zijn wederopstanding.
  • Wanneer? Ja, dat weten wij ook nooit heel precies. Ongeveer 1700 jaar geleden spraken demensen af dat het wordt gevierd op zondag. En dan na de volle maan. En dan weer na het begin van de lente. Zo om en nabij 22 maart en 25 april.
  • Hoe? Er zijn paaswaken, de Paus zegent vanaf zijn balkon, de Matthäus Passion wordt opgevoerd en er mag geschranst worden. Net als het Sinterklaasfeest verandert de paasviering mee met de tijd. De paashaas werd pas een paar eeuwen geleden bedacht om kinderen te belonen of te straffen, maar die eieren waren al onderdeel van lentefeesten toen Jezus nog in zijn kribbe lag. Tradities als massaal bevolken van meubelboulevards en het vertolken van Jezus lijdensweg door Jeroen van der Boom, Robert ten Brink en Dave Roelvink zijn toegevoegd door onze generatie #trots.
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *