De Oude Wolf wil geen nieuwbouw op de Zaanse Schans

In een laatste poging probeert Stichting De Oude Wolf de gemeente Zaanstad ervan te overtuigen dat er geen nieuwbouw op de Zaanse Schans moet komen.

De stichting wil op het Jacob Visterrein aan het eind van de Kalverringdijk liever historische bouw realiseren: bijvoorbeeld een scheepswerf voor houten schepen.

De plannen zijn financieel lastig uitvoerbaar. Dat klopt volgens de Oude Wolf, maar dat komt door de grondprijs, die heeft de eigenaar – Rito Holding uit Heiloo – gebaseerd op woningbouw, niet op industrie, terwijl de grond wel degelijk als industriegrond (met een industrieprijs) is gekocht. De Stichting zegt het niet met zoveel woorden, maar de strekking is duidelijk: Rito is een speculant en de gemeente honoreert deze grondspeculatie.

En dat terwijl de gemeente volgens de Hoge Raad geenszins gedwongen is om het bestemmingslan ten behoeve van de plannen van Rito te wijzigen.

De Oude Wolf wijst er ook op dat woningbouw op de Schans in feite uitbreidingsplannen van deze toeristische trekpleister blokkeert .