De potjes/flesjes/buisjes van Tilroe zijn ongrijpbare tijdscapsules die je niet eens moet willen grijpen! Be-grijpen is al bijna onmogelijk! Toch zijn ze onbetaalbaar en wereldveel waard. 

De geur van een ouderwetse beerput en van de urine van een volwassen man, maar ook de lucht van onbedorven zeewater en van Zaans verlangen. 

De komende maand geven we bijna dagelijks lucht aan de Potjes van Tilroe. Dit doen we samen met het Gemeentearchief Zaanstad en galerie PLAY room*. Het potje dat wij digitaal tonen zal dezelfde dag in het echt te bewonderen zijn in de etalage van de galerie aan Westzijde 99 in Zaandam. Gaat dat zien!

Vandaag haar van haar. Wij smelten en zijn benieuwd naar haar… Kijk maar (daarna tikken we verder):

Haar van Haar

11 december 1979

Over de potjes 

Frederik Tilroe, roepnaam Frits, is dood. Al sinds 1981. Onderaan dit stuk lees je meer over wie hij was, en als je aanvullingen hebt, dan zijn die welkom. Hoe dan ook, in de jaren ’70 vulde hij potjes met zaken die hij het overdragen waard vond. En na zijn overlijden stonden de kleine schatten op een zolder stof te vangen. 

Toen de familie kortgeleden besloot het gehele persoonlijke archief over te dragen aan het Gemeentearchief van Zaanstad dreigden de, meer dan 35, potjes tussen wal en schip te raken. Maar vernietigen is ook een dingetje. Geke van de Kamp van het archief besloot ze mee te nemen naar Stadhuisplein 100, maar daar horen ze eigenlijk niet.

Geke, niet voor een gat te vangen benaderde een aantal musea, maar vooralsnog ontmoette ze geen juichend enthousiasme. Toen wij dat hoorden waren we verbaasd. De intens gore kleinootjes bevatten stuk voor stuk een brok Zaanse geschiedenis. De Orkaan adopteerde de Potjes van Tilroe samen met PLAY room die ze graag toont binnen de expositie Zaanse Glorie II. (Na de foto tikken we door).

Over Tilroe

Frederik (Frits) Tilroe, (Hellevoetsluis, mei 1914 – Zaandam, mei 1981) trouwde in 1939 met zijn Maria V. Geeraerts. Ze kregen twee meisjes en één zoon. Frits was ongrijpbaar, veelzijdig, sociaal en creatief. Naast zijn werk als personeelschef bij Simon de Wit, publiceerde Frits onder verschillende pseudoniemen met de titel ‘Kleinigheidjes’ en ‘Tussenvoegsel’ stukjes in De Typhoon, De Krommenieër en De Zaanse Gezinsbode. Daarop kwamen vaak veel reacties van lezers.

Hij maakte ook advertenties in opdracht van diverse Zaanse bedrijven als Abbassi – Perzisch centrum, Jacob Hooy, dansschool Selie, Wout Daas Bloemen, Chateau wijnhuis Wormer en het Drogisten Weekblad. Het geld dat hij hiervoor kreeg ging naar de door hem opgerichte Stichting Ruim Hart, die hij gebruikte als tussenpersoon om via Foster Parents Plan weeskinderen financieel te steunen.

Hij was bevriend met veel Zaanse kunstenaars onder andere met Slavomir Miletic, een Joegoslavische beeldhouwer bekend van het omstreden beeld De Houtwerker. Tilroe richtte een stichting Vriendenkring van De Houtwerker op om de kunstenaar te verdedigen.

*PLAY room

Tijdens de tweede editie van Zaanse Glorie is elke dag, prominent in de etalage een vers dampend potje van Frederik (Frits) Tilroe te bewonderen. Ook wordt de Zaankanter met de neus op de feiten gedrukt: de streek barst van het talent. Van 6 t/m 29 oktober 2023 kan je werken van Han Bennink, Laura van Dijk, Tineke de Groot, Teppo Korte, David de Lange, Marvin Nour, Sacha Ofman, Ingrid Roos, Bert van Santen, Christine van Santen, Jaap Stellaart, Gea Zwart, Frederik Tilroe, Joost van den Toorn, Peter Verdonk, Jasmine de Vries, Kinga Wieczorek en Leon van Wijk bewonderen (Westzijde 99 in Zaandam).

Tip van Tilroe: