De PVV is helemaal klaar met online vergaderen

De PVV schrijft in een persbericht dat ze “helemaal klaar zijn met online vergaderen”.

Eigenlijk wil Zaanstad alleen nog maar maar fysiek vergaderen. Enkele raadsleden zijn het daar niet mee eens en hebben burgemeester Hamming gevraagd toch weer digitaal te vergaderen. Als dat gaat gebeuren, kapt de PVV ermee.

Vorige week werd weer fysiek vergaderd. En dat ging best goed. Bijna dan. Totdat er ‘geheim’ vergaderd werd en er ook in een ‘korte’ digitale raadsvergadering digitaal gestemd moet worden. Vijf minuten werd anderhalf uur. Het stemmen duurde eindeloos.

Het werd – en wij waren live aanwezig totdat de slaap ons overmande – een latertje dankzij het digitale gedoe. Het probleem is dat het vaststellen van de presentie en elke stemronde al snel zo’n 15 à 20 minuten in beslag nemen. Elke raadslid moet ‘present’ voor de camera zeggen, niet vergeten de microfoon aan te zetten (en daarna weer uit), de griffier moet het ‘waarnemen’ en noteren. Maar soms raken er raadsleden zoek (Juliëtte Rot kon daardoor niet meestemmen) of zijn er technische problemen.

(En: met 39 raadsleden verdeeld over 15 partijen kunnen sommige leden het toch niet laten om eindeloos hun stokpaardjes te bereiden, zijpaden in te slaan, onderling te gaan kissebissen of politieke tegenstanders proberen pootje te lichten.)

Peter van Haasen van PVV wil niet meer digitaal:

“Omdat er een aantal raadsleden hebben aangegeven niet kunnen, willen of durven vergaderen in de raadzaal was er een constructie bedacht dat de debatten in de raadzaal plaatsvonden en het stemmen tijdens een digitale vergadering. Dit was onbegonnen werk, deze stemming die normaal een half uur duurt, duurde nu tot half twee ‘s nachts.”

Maar ook het debat – en daarmee de openbare politieke besluitvorming – loopt niet lekker in de digitale omgeving. Dat blijkt uit de vergadering van afgelopen week. In de commotie heeft Roland van Braam (SP) verkeerd gestemd, hij wil dat terugdraaien. Dat mag niet. Let op Peter van Haasen die onderin het beeld drie minuten lang tevergeefs de aandacht van de voorzitter probeert te trekken omdat hij wat wil zeggen. (De Orkaan heeft genoten van het digitaal vergaderen maar vindt het nu ook welletjes.)

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Evert Hartog

  Stemmingen zijn lastig als je niet fysiek bij elkaar bent. Gelukkig is de raadszaal groot genoeg om afstand tot elkaar te houden, hij is hoog en er kan goed worden geventileerd. Daar kan zonder gevaar fysiek vergaderd worden. Anders is dat in de kleinere zaaltjes met een matige ventilatie. Bij de vergaderingen voor het Zaanstad beraad hoeft niet gestemd te worden. Bovendien valt op dat raadsleden die de neiging hebben nogal breedsprakig te zijn, dat niet zijn als er digitaal wordt vergaderd. Dat levert een enorme tijdsbesparing op. Voor mensen met een zwakke gezondheid of partners en familie in de risicogroep is vergaderen in kleine zaaltjes zoals bij het Zaanstad beraad wordt gedaan, een groot (Wat mij betreft onverantwoordelijk) risico.

 • Sam Huisman

  PVV kenmerkt zich door drammen. Drammen dat de loempia’s koud zijn. Dat de stemmingen te lang duren. Dat er altijd iets belachelijk is.
  Tijd voor iets constructievers, graag.

 • Jaap Meeuwsen

  Uh, was de PVV in het begin niet tegen de intelligente lockdown ?
  Ze wilden toch een complete lockdown ?

  • Peter van Haasen

   De PVV was absoluut voor een complete lockdown, wij zijn van mening dat bij een complete lockdown deze ellende al voorbij zou zijn, met minder schade aan de economie.
   In Denemarken werden de grenzen gesloten voordat er maar een dode was te betreuren. Nu is dit land een ‘voorbeeldland’ voor de rest van Europa.
   Premier Rutte koos ervoor ‘intelligent’ de zwakkere in de samenleving te beschermen, we hebben gezien hoe dat uitpakt. Die liggen nu op het kerkhof.

   • Jaap Meeuwsen

    Dat is een mening die nooit te bewijzen valt en andersom ook niet maar achteraf praten is altijd makkelijk.
    Niemand zal ooit weten wat de beste manier was maar Nederland compleet maanden opsluiten ? Weet niet of dat hier wel zo goed zou uitpakken. Ik zeg dus niet dat ik het eens ben met alle maatregelen van dit kabinet maar o.a. de verpleeghuizen enz gingen al snel op slot maar daar is wel het grootste aantal doden gevallen maar dat is natuurlijk logisch.
    Komt nog bij dat Denemarken moeilijk te vergelijken is met Nederland.
    Wel is waar ( mijn mening ) dat het bij instanties zoals het RIVM, OMT, veiligheidsregios, veiligheidsraden enz een rommeltje is. Begint nu iets beter te gaan lijkt het maar nu is het virus al op z’n retour.
    Maar ja, hoe triest ook, virusuitbraken kost altijd levens, hoe je het ook doet. Zeker nu we allemaal zo graag dik honderd willen worden krijg je ook veel meer kwetsbaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *