De ster is terug!

Beloofd is beloofd! Hij is terug! 36 jaar geleden verrees hij voor het eerst hoog boven Zaandam. Op 69 meter hoogte, op het dak van de Albert Heijn toren (tegenwoordig Saentoren), hadden ze met vijf man de ster met een diameter van 3.40 meter de lucht in getrokken.

Hoewel sommigen het een Davids-ster vonden, was het de heer Albert Heijn in hoogsteigen persoon die hem goedkeurde. Na overleg met deskundigen besloot hij dat het hier ging om de perfecte ster.

De laatste paar jaar werd de ster niet meer omhoog gehesen omdat de beheerder van de Saentower dat niet veilig vond. We schreven er een paar keer over en uit de reacties bleek dat er veel mensen waren die dat jammer vonden. Metaalbewerker Jan Willem Kaaijk bood aan de ster te repareren en daar werkte torenbeheerder Ton Vermeulen graag aan mee.

Vorige week is het scharnierpunt verstevigd waardoor de ster weer omhoog mocht! Wij maakten een filmpje van het gloriemoment.

Of het moment van opzetten de goedkeuring van Lex Oudendijk, de vroegere chef van de technische dienst van Albert Heijn, krijgt durven wij niet te zeggen. In 1988 vertelde hij aan het personeelsblad Flitsen dat het tijdstip nauw luistert:

“In het weekeinde voorafgaande aan de laatste volle week gaat de ster omhoog. En die blijft daar staan tot 2 januari.”

 De oplossing van Jan-Willem Kaaijk is van tijdelijke aard. We gaan er volgend jaar hard aan werken om samen met leerlingen van het Trias de perfecte ster van de heer Heijn weer in perfecte staat te krijgen.

Frans Wittenberg van Stadshart Zaandam is verguld met de teruggekeerde ster:

‘Het voelt als een vanzelfsprekendheid dat hij terug is. Het hoort bij ons centrum en richting kerst is het een vertrouwd symbool. Toch zijn het ondernemers als Ton Vermeulen en Jan-Willem Kaaijk die het maar even doen. Stadshart heeft plannen om het allemaal nóg mooier te maken, we hopen dat de ster ook anderen inspireert om de schouders eronder te zetten.’

Kerstster

Jan-Willem Kaaijk (blauwe overall) tijdens de inspectie in juni.

 

Flitsen kerstster

een foto uit 1988 uit het blad ‘Flitsen’.

Foto’s van de schijnende ster in de nacht zijn welkom vanuit alle hoeken en standen!

Deel dit artikel:

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *