Landelijk zijn de corona-richtlijnen vanaf vandaag verscherpt: minder mensen bij elkaar, horeca eerder dicht en sporten zonder publiek.

De cijfers over de Zaanstreek tonen aan dat er op het gebied van besmettingen zeker sprake is van een tweede golf. Ziekenhuisopnames en sterfgevallen laten een minder geprononceerd beeld zien.

Het aantal besmettingen in de Zaanstreek is de afgelopen weken spectaculair gestegen. De eerste golf heeft z’n hoogtepunt eind maart, begin april. In juni en juli is het aantal vastgestelde besmettingen laag maar vanaf augustus loopt het snel op, tot meer dan 35 per dag in de afgelopen week (grafieken boven en onder).

Besmettingen

In totaal zijn bijna 1200 Zaankanters positief getest, 1050 daarvan kwamen uit Zaanstad. (klik op grafiek voor een grotere versie)

Positieve corona-testen per dag in de Zaanstreek, maart-september 2020, data: RIVM

Het aantal besmettingen houdt uiteraard direct verband met het aantal testen dat wordt afgenomen, maar de cijfers vanaf augustus zijn zonder meer onrustbarend. Landelijk loopt het percentage mensen dat besmet is (ten opzichte van het aantal geteste mensen) op naar 8.

Ziekenhuisopnames

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis is opgenomen is hoog in maart en april. Op 4 april worden er maar liefst 25 ziekenhuisopnames van Zaanse corona-patiënten gemeld. In juni wordt er niemand opgenomen, pas eind juli wordt een nieuwe corona-patiënt geregistreerd.

In september gaat het omhoog, gemiddeld wordt elke dag één nieuwe patiënt opgenomen. Alle nieuwe patiënten sinds begin mei komen uit Zaanstad. In totaal zijn 161 Zaankanters met corona in het ziekenhuis opgenomen, 131 daarvan kwamen uit Zaanstad. In het ZMC liggen nu 5 corona-patiënten.

Ziekenhuisopnames per dag van positief geteste Zaankanters, maart-september 2020, data: RIVM

Sterfgevallen

In totaal overleden 59 Zaankanters aan corona (omdat niet iedereen getest is, ligt dat aantal in de praktijk waarschijnlijk hoger). 51 daarvan kwamen uit Zaanstad, 6 uit Wormerland en 2 uit Oostzaan. Op 26 mei overleed de laatste patiënt van de ‘eerste golf’. In september waren er drie sterfgevallen te betreuren.

Sterfgevallen van Zaankanters die positief op corona zijn getest, maart-september 2020, data: RIVM

Cijfers van het RIVM en het ZMC, grafieken: De Orkaan.