Coronaregels nog strenger

Restaurants moeten voortaan om 22.00 dicht, bijeenkomsten van meer dan 30 mensen zijn niet toegestaan, thuis is het maximale aantal 3 gasten. Sportwedstrijden moeten zonder publiek worden afgewerkt.

De strengere landelijke maatregelen worden vandaag tijdens een persconferentie (19.00 uur) bekend gemaakt en gaan dinsdag om 18.00 uur in. Ze zullen waarschijnlijk minstens 3 weken duren.

De reden is het snel oplopende aantal besmettingen in Nederland. Doel is de besmettings-factor (R-waarde) weer onder de 1 te krijgen (het is nu 1,3).

Thuiswerken moet door werkgevers gehandhaafd worden. Bij overtreding kan een locatie tot 2 weken worden gesloten.

Bij restaurants en andere binnenruimtes mogen maximaal 30 personen naar binnen. In een restaurant mogen maximaal 4 mensen aan een tafel. Buiten geldt een maximum van 40 personen*. Bij restaurants en café’s mogen na 21.00 uur niemand meer naar binnen, ze moeten om 22.00 uur dicht (geldt ook voor de bioscoop).

Er mag geen publiek meer aanwezig zijn bij sportwedstrijden, ook niet bij amateursport.

Zonder karretje mag je niet niet in de supermarkt, een deurbeleid is verplicht. Karretjes moeten worden ontsmet.

Alleen noodzakelijke reizen van en naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn toegestaan (met uitzonderingen, zoals ziekenbezoek en vitale processen (basis- en voorgezet onderwijs gaat door).

Besmettingen Zaanstreek Waterland (boven detail van de laatste weken)

* Het eerste bericht van vanmiddag was op basis van een uitgelekt memo dat wij ontvingen, de daadwerkelijke maatregelen wijken op onderdelen af:

 • thuis is het maximum dus niet 4 maar: “Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.”
 • Sportkantines zijn gesloten
 • “Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.” (dus niet 50 zoals wij eerder schreven)

Alle maatregelen, inclucief de uitzonderingen, zijn te vinden bij de Rijksoverheid.

Deel dit artikel:

16 reacties

 • E. Renkema

  Zet die mondkapjes op in openbare gelegenheden neem een voorbeeld aan andere Europese landen, zoals Duitsland. Daar is het verplicht, Duitsland heeft tot nu toe 286.000 besmettingen. Nederland 96.000, telt men die x 5 (aantal inwoners per land) komen we voor Nederland op 480.000.

 • Berry van Halderen

  Hoe meer mensen er scheeuwen om mondkapjes, hoe meer media gelijk denken te hebben. Virologen blijven maar wijzen op het weinige nut van mondkapjes, er dat foutief gebruik slechter is dan geen mondkapje. Bijna niemand gebruikt ‘m goed in het OV bijvoorbeeld.
  Tegenwoordig weet iedereen het beter dan intensivisten en virologen.

  Maar ondertussen gaan de onderground house feesten door (eerste handsinformatie), studentenfeestjes, gezellig schouder aan schouder op de markt (beelden tezat).

  Frankrijk valt ook onder hot-spot, daar zijn wel mondkapjes. En verschil met duitsland, misschien dat men zich daar wel aan afstandregels houd???

  Hoe druk ik me maakte in het begin over het verkrapte manier van omgaan met de regels, zo druk maak ik me nu ook over de laksigheid. Verdomde gezonde verstand is niet meer aanwezig.

 • mieneke kolen

  ik verblijf regelmatig in frankrijk en het dragen van een mondkapje geeft een veilig gevoel. het spreken met veel mondwater wordt hiermee voorkomen. terug in Zaandam voelde het helemaal niet prettig om zonder mondkapje te lopen. en het went snel.

 • Jaap Meeuwsen

  Nou, daar gaan we dan weer. Na ruim een half jaar nog niets geleerd.
  Niks nieuws te bedenken ?
  Het is ondertussen wel bewezen dat mondkapjes kwa bescherming weinig tot niets toevoegen.
  Dat het een veilig gevoel zou geven ( voor sommigen ) is aardig maar daar hebben we weinig aan.
  En dat het zal wennen is persoonlijk, voor mij went het nooit.

  De vergelijking met b.v. Duitsland is een moeilijke. We zien nu nog steeds dat onze verantwoordelijke
  instanties rustig door gaan met stuntelen. Waarschijnlijk doen ze het daar gewoon beter ?
  Testen testen en nog eens testen ? Blijkt er nog steeds onvoldoende capaciteit te zijn, zelfs de monsters
  moeten elke dag per vliegtuig naar Dubai.
  Noodverorderingen, spoedwetten, apps ? Ze hebben het nog steeds niet voor elkaar.

  We zitten nu op ruim 114.000 besmette mensen ( op ruim 17 miljoen inwoners ! ).
  Hoeveel daarvan zijn daar ondertussen van genezen en zijn weer gewoon lekker aan het werk, als
  ze tenminste nog werk hebben.
  Zijn geen cijfers over bekend. Dat gaan we voor het gemak maar niet bijhouden.

  Lees ik in NHD ook nog dat het ZMC dinsdag beslist over het eventueel afschalen van de reguliere zorg.
  Lef hebben ze wel, lekker weer voor de patienten die zitten te wachten opgenomen te worden.

  • E. Renkema

   Andere landen bewijzen dat mondkapjes wel degelijk helpen al is het alleen maar om mensen scherp te houden op het virus en hopelijk de jongelui er ook van overtuigen dat het geen normale griep is die heerst.

 • L. Dirksen

  Al met al constateer ik toch een verschuiving van

  ze kunnen het wel maar ze willen het niet (echte maatregelen handhaven)

  naar

  ze kunnen het wel en ze willen het ook.

  Nu nog zien of ook het derde uitgangspunt wordt doorgezet:

  Doe het goed of doe het niet (streng handhaven)

  Nu maar hopen op herfstweer dan zal het laatste dit keer wel lukken. Wie wil er nu in de regen naar de stad ??

 • Erik Esteie

  Ik ben ondertussen banger geworden voor mensen die draconische maatregelen willen(eisen!) dan voor het virus zelf.

  Voor alle duidelijkheid, waar hebben we het over?

  120.000 besmettingen(getest, hoop ik) dat is minder dan 1% van de Hollandse bevolking, in ongeveer 6 maanden tijd

  Ik geloof gerust dat er mensen zijn die behoorlijk ziek worden van deze griep golf, en ook zullen overlijden, uiteindelijk.

  Ik blijf er echter bij dat dit covid virus enorm wordt opgeklopt en dat er angst word gecreerd

  Het grootste verschil tussen dit jaar en de jaren ervoor is dat in de vorige jaren mensen thuis crepeerden aan een griep(+ long ontsteking) en dat nu in ene iedereen met griep in het ziekenhuis moet worden opgenomen en daar crepeerd.

  Het spijt me om het te moeten zeggen dat virussen het ene jaar heftiger zijn dan andere jaren en de mensen met een zwakkere gezondheid gaan het eerst, en ja, dit zijn vaak ouderen, die zijn nl meer vatbaar.

  • Sietse Au

   Beste Erik,

   De overheid en instanties zijn inderdaad behoorlijk slecht in het uitleggen waarvoor we maatregelen treffen en wat de risico’s zijn. Zwak leiderschap en verwarrende communicatie zonder rectificaties is betreurenswaardig in deze tijden.

   Het gevaar zit het hem in drie factoren.

   1. Er is geen grootschalig betrouwbaar en beschikbaar vaccin, en door strenge regels voor farmaceutische middelen in de EU en NL, kunnen niet zomaar medicatie gebruikt worden die niet specifiek daarvoor bedoeld zijn. In Azië bijvoorbeeld, zie je daardoor meer experimentatie met verschillende middelen. Dit is in NL en EU niet mogelijk.
   2. Vergeleken met de griep is het coronavirus veel besmettelijker.
   3. Door (2) worden er grote groepen mensen en dieren besmet, waardoor de kans op mutatie naar dodelijkere varianten groter wordt.

   Hopeljk helpt dit met de beeldvorming.

   • Erik Esteie

    Beste Sietse,

    Mijn onderstaande reaktie is niet bedoeld om je mening te kleineren, of belachelijk te maken. Ik heb echter wel opmerkingen en ik wil absoluut niet beweren dat ik een wetenschapper ben, laat staan dat ik deskundig ben. Je poneert echter een paar stellingen waar ik mijn vraagtekens bij zet

    1. Wat betreft griepvirussen, we hollen altijd achter de feiten aan omdat virussen muteren na verloop van tijd en we iedere keer geconfronteerd worden met nieuwe varianten(waar die ook vandaan komen)

    Als voorbeeld wil ik de Mexicaanse griep van een paar jaar terug gebruiken, op het moment dat er van die variant een vaccin was(via de griep prik) was het vaccin nutteloos geworden omdat het virus al zover gemuteerd was dat het niet meer werkte

    2. Waarop wordt je stelling gebasseerd dat dit covid virus veel besmettelijker is dan andere varianten van griep virussen? Ik zie er namelijk geen bewijs van, behalve dat men het heeft over misschien, waarschijnlijk, het zou kunnen dat, enz. Maw, het hele beleid wat nu gevoerd is niet anders dan het beleid van afgelopen jaren met dit veschil dat het nu in ene levensbedreigend is. Dat was de griep 10 jaar terug ook, voor sommige mensen dan.

    3. Ik bagataliseer de ernst van dit virus absoluut niet, ik zet alleen vraagtekens bij de manier waarop deze uitbraak aangepakt word. Er gaan een paar mensen dood en het lijkt wel alsof het einde der tijden is aangebroken als ik de regering/media/bange mensen moet geloven…

    Ik heb nog een klein beetje hoop dat de regering pas op de plaats maakt en niet mee gaat in deze waanzin, als ik echter luiter naar de media en mensen om mij heen dan is het hel en verdoemenis als we dit niet stoppen, en dit is, helaas, niet te stoppen, we zullen dit helaas moeten ondergaan

    Er zullen altijd nieuwe variaties blijven ontstaan van virussen en als we nu zeggen dat we de hele wereld stop zetten om dit tegen te gaan dan zijn we verkeerd bezig. Morgen is er weer een nieuwe variant en wat gaan we dan doen?

    Vaccins lopen altijd achter de feiten aan en gaan we nu de komende jaren mondkapjes dragen(tot het eind der tijden?)

    Mag ik je verder een prettige dag wensen 😉

    • Sietse Au

     Beste Erik,

     Uiteraard is het altijd goed om vragen te stellen en ook de ander laten uitleggen waar men hun stellingen op baseren.

     1. Uiteraard hollen we altijd achter verschillende virussen aan, vandaar dat er elk jaar de griepprik is voor de ouderen en mensen met bepaalde medische aandoeningen, om zo toch de schade aan de gezondheid te beperken.

     De vergelijking met de Mexicaanse griep zie ik als een schijnredenering. Dat het eenmalig niet goed uitkomt met het op tijd maken van een vaccin betekent niet dat we moeten stoppen met het ontwikkelen van vaccins voor nieuwe of oude ziektes.
     Met die redenering zouden we bijvoorbeeld nu nog steeds de pokken krijgen…

     2. Er is genoeg informatie beschikbaar waar de incubatietijd van het coronavirus van gemiddeld 5 – 6 dagen is met uitschieters naar 14 dagen.
     Waar dit bij de griep 1 – 3 dagen is.

     Tijdens de incubatieperiode is ook aangetoond dat het mogelijk is om de virus te verspreiden, maar er geen duidelijke ziekteverschijnselen zijn.

     Dit geeft aan dat er bij het coronavirus meer tijd is en dus verhoogde kans dat tijdens iemand die besmet is tijdens de incubatieperiode anderen te besmetten, terwijl ze vanuit de buitenkant kerngezond lijken.

     Ook nadat de ziekteverschijnselen weer weg zijn, is de persoon met coronavirus een paar dagen langer besmettelijk dan bij de gewone griep.

     Hieruit leid ik af dat het coronavirus besmettelijker is dan andere varianten van griep virussen.

     3. De aanpak van het virus in de EU is zwak en dat kun je zien aan dat elk land, staat, provincie, gemeente het een beetje anders aanpakt.

     Uiteraard is het niet de einde van de wereld, het is ook een beetje denken aan de medemens.

     Als we kijken naar de andere aanpak van bijvoorbeeld Zuid Korea, Japan, Singapore en Taiwan, toch wel informatief betrouwbare landen waar mensen veel dichter bij elkaar zitten met vergelijkbare medische standaarden.
     Dan zien we dat ze samen met ruim 200 miljoen inwoners iets meer dan 2000 geregistreerde corona doden hebben, waar we alleen al in Nederland maar een bevolking van 17 miljoen al meer dan 6000 geregistreerde coronadoden hebben.

     Als we dan moeten vergelijken, misschien dan maar kijken naar landen die het wel hebben kunnen realiseren zonder zware lockdowns in Azie met een grotere bevolkingsdichtheid in de grote steden.

     De vraag is niet “moeten we komende jaren mondkapjes dragen tot het eind der tijden?”, maar “hoe kunnen we de ziekte aanpakken met minder sociale impact”, want blijkbaar is dat mogelijk en met minder doden…

     • Jaap Meeuwsen

      Beste Sietse.
      Blijft overeind dat al deze cijfers, ook van cbs, ” waarschijnlijk, aannemelijk ” enz zijn.
      Het wachten is op de feiten.
      Feit is wel dat niemand weet hoe het zich zal ontwikkelen dus tot dan, geen paniek, geen angstzaaien.

 • A.de Groot

  De mens lijdt het meest aan het lijden dat hij vreest!

  • Kees van Buren

   Ach ook in de DekaMarkt in Krommenie wordt absoluut niet gecontroleerd. Klanten lopen zonder karretje rond, desinfecteren niet, lopen schouder aan schouder, buigen over elkaar heen om iets te pakken. Er wordt niets van gezegd.Maar ja als de kassa’s maar bedragen aan kunnen slaan daar gaat het om. Geld bv uitgeven aan een beveiliger gebeurt niet. Maar dat zal niet alleen bij de Deka gebeuren. Alle supermarkten zullen zo wel zijn. Het blijven kruideniers!

 • hans van loo

  Als ik dan de horden scholieren zie, die zonder inachtneming van de coronaregels,het winkelcentrum Westerwatering met een voorkeur voor AH en het Kruidvat, bestormen dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat bepaalde lieden resp organisaties hun verantwoordelijkheid niet kennen/nemen.
  Er zijn ook ui die menen dat er niets aan de hand is, ach een gewoon griepje, ik gun ze een flinke schrik.

 • hans van loo

  Ik vernam ook uit betrouwbare bron dat het informeren van politie Zaanstreek/Waterland v.w.b. het grootschalig schenden van de corona-regels in het winkelcentrum zinloos is. Niet belangrijk genoeg ?
  Men adviseert in een voorkomende geval te bellen als het verschijnsel zich weer zou voordoen. Met andere woorden men beschouwt de melder als een soort onbezoldigd opsporingsambtenaar. Zelf even een kijkje nemen ? Te veel gevraagd? Feit niet interessant genoeg ? Uiteraard ligt de taak a priori bij dat schoolbestuur en de betrokken ondernemers, dat is ook een feit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *