Het is weer hoesten en proesten geblazen. Steeds meer mensen in de omgeving testen positief op corona, terwijl je natuurlijk graag je neus laat zien op de verschillende nieuwjaarsborrels. 

De avondklok, verplichte mondkapjes, niet sporten, anderhalve meter afstand, het coronatoegangsbewijs liggen achter ons, maar hoewel we niet snel weer in een lockdown terecht zullen komen liegen de cijfers er niet om. 

Door de sluiting van de teststraten wordt het aantal besmettingen in de gaten gehouden via coronadeeltjes in het riool. Het aantal virusdeeltjes in het riool was afgelopen week (25 t/m 31 dec 2023) 4.163 per 100.000 inwoners. In de gehele maand december schommelde dit getal tussen de drie- en vijfduizend, dit ligt gelijk aan het landelijk gemiddelde. 

In de afgelopen week (23 t/m 29 dec 2023) zijn er nul patiënten afkomstig uit de Zaanstreek opgenomen in het ziekenhuis. Een vaccinatie is alleen nog beschikbaar voor zwangeren of met een verwijzing van een arts. Mensen in de risicogroep konden de prik nog halen in de najaarsronde deze eindigde in december. 

Maar wat moet je eigenlijk doen als je positief test? En zijn er eigenlijk nog regels waar je je aan moet houden?

Het kabinet geeft geen adviezen meer die alleen gericht zijn op corona. Wel geven ze adviezen om luchtwegvirussen, zoals griep, verkoudheid en corona te voorkomen. Hieronder zetten we ze even op een rijtje:

  • Ben je ziek? Blijf lekker thuis (Duckie op de bank!)
  • Ben je niet ziek, maar heb je wel klachten? Werk thuis als dat kan. 
  • Hoest en nies in je elleboog. Mag links of rechts. 
  • Houd afstand tot anderen (geen geknuffel!)
  • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.
  • Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag dan een mondneusmasker.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep (mag ook als je niet ziek bent)
  • Zorg dat er thuis altijd een raam of ventilatierooster open staat. 

Door: Silva Honig. Bron: Coronadashboard Rijksoverheid, Rijksoverheid.nl Foto: het verwijderen van de anderhalve-meter bij Intertoys in 25 september 2021