Drie jaar corona in de Zaanstreek, de cijfers… 🎙

Op 4 maart 2020 werd de eerste Zaanse coronapatiënt in het ziekenhuis opgenomen, op 23 maart 2020 werd het eerste officiële Zaanse sterfgeval gemeld. Corona had de Zaanstreek bereikt.

Na drie jaar corona kan de tussenstand worden opgemaakt met 1.381 streekgenoten in het ziekenhuis, en minstens 280 overleden Zaankanters. De eindstand is het niet. Nog steeds worden mensen in het ziekenhuis opgenomen met corona, de laatste was op 22 februari.

Overleden

De drie corona-golven zijn het best zichtbaar bij de overlijdensgevallen. De eerste golf was kort maar hevig (56 doden) en doofde snel uit zodat de zomer van 2020 relatief ‘normaal’ was. In september 2020 kwam de tweede – en meest dodelijke – golf op, die duurde tot de zomer van 2021. Ondanks dat ziekenhuizen beter op patiënten waren voorbereid, eiste deze golf ruim 160 Zaanse doden. De laatste golf, vanaf augustus 2021, kostte aanzienlijk minder levens in de Zaanstreek (64), mede door vaccinaties (inclusief boosters). Vanaf 1 januari 2023 wordt het aantal sterfgevallen niet meer op gemeente-niveau bijgehouden.

Sinds maart 2020 overleden 280 streekgenoten aan corona volgens de cijfers van het RIVM. Het aantal sterfgevallen is in feite hoger, o.a. omdat het niet verplicht is de oorzaak door te geven aan de GGD’s (waar het RIVM zich op baseert). Het CBS stelt op basis van de cijfers van officiële overlijdensberichten dat het in feite bijna 80 procent hoger is.

Ziekenhuisopnames

In totaal zijn er sinds het begin van de pandemie 1.400 Zaankanters in het ziekenhuis terecht gekomen met corona. De eerste golf duurde kort, de tweede en derde gingen in elkaar over. Ook hier is te zien dat de tweede golf de hevigste was.

Het aantal ziekenhuisopnames tijdens de laatste maanden piekt in oktober en december 2022. In januari en februari 2023 samen gaat het om 16 opnames.

Besmettingen

De grafiek van de positieve testen (ruim 87.000 in totaal) laat een heel ander beeld zien. Laag in het begin toen er nauwelijks getest werd en extreem hoog tijdens de laatste golf (eind 2021 – begin 2022).

De besmettingen (positieve testen) geven slechts een indicatie van het totaal aantal besmettingen omdat minder dan de helft van de mensen die klachten heeft zich laat testen. In 2022 en 2023 wordt er vooral gebruik gemaakt van thuistesten, en die zitten niet in de cijfers.

Data: RIVM; grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *